У Росії почалися масові соціальні дефолти

Четвер, 27 серпня 2015, 15:14

У Росії понад 5 млн осіб не платять за кредитами - їх борги перед банками досягають 1,3 трлн рублів.

Про це пишуть "Ведомости".

Непогашені кредити є зараз у 39,4 млн осыб - це більше половини економічно активного населення країни (75,5 млн в 2013 році, за даними Росстату).

Такі дані по своїй базі дає Об'єднане кредитне бюро, якому здають кредитні історії більше понад банків, включаючи Сбербанк, відомості про позичальників якого складають 30% бази ОКБ.

Реклама:

Агентство Fitch також оцінює число позичальників в Росії приблизно в 40 млн.

Всього росіяни винні банкам 10,6 трлн рублів, причому багато хто відразу декільком. Згідно з аналізом ОКБ, чверть позичальників обслуговує одночасно два кредити, а 18% - три і більше.

Чим більше кредитів висить на людині, тим гірше вона платить - наприклад, в останній категорії в строк не платить третина позичальників.

За рік число людей, що зазнають серйозних проблеми з поверненням кредитів, за даними ОКБ, зросло майже на 1,5 млн - до 5,2 млн осіб до квітня. Прострочених платежів у них накопичилося на 780 млрд рублыв, А вся непогашена заборгованість - 1,28 трлн.

Ці позичальники не платять за боргами вже більше 90 днів, а оскільки це в основному незабезпечені кредити, то повернути з них вдасться тільки 5-7% (так оцінює зворотність подібних боргів Fitch).

Проблемний кредит зараз у кожного п'ятого позичальника, оцінює президент колекторської компанії "Секвойя кредит консолідейшн" Олена Докучаєва.

Банківська звітність це підтверджує, хоча залежно від ризикової політики банку ситуація різниться. Приміром, у портфелі банку "Східний експрес" у строк не обслуговується кожен третій кредит (32%), але проблемним банк визнає тільки 21%. Інші або забезпечені заставою, або платежі пропущені менш ніж на 90 днів, пояснює банк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!