Гонтарева розповіла про другий етап реформування банківської системи

Середа, 15 липня 2015, 16:25

Національний банк України розпочинає другий етап реформування банківської системи, основними завданнями якого є відновлення довіри, підвищення захисту прав кредиторів і споживачів, розвиток інфраструктури.

Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева на засіданні профільного фінансового комітету Верховної Ради в Києві в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Розпочато другий етап - так зване перезавантаження банківської системи", - сказала вона.

Глава НБУ зазначила, що перший етап - очищення банківської системи - практично завершено.

Реклама:

"Очищення банківської системи вже сталося. Не можу це сказати про банки 3-ої і 4-ої групи, оскільки тільки зараз ретельно їх перевіряємо. Але це дуже маленькі банки: вони ніяк не впливають на банківську систему, оскільки на 35 найбільших банків припадає 85% нашого банківського сектора", - вказала Гонтарева.

Вона додала, що Нацбанк також ставить завдання наступного року знизити інфляцію до 12-13% річних. "Наше головне завдання - зниження вартості ресурсів і відновлення кредитування економіки", - наголосила керівник центробанку.

За її словами, НБУ починає поступово впроваджувати інструменти інфляційного таргетування для досягнення макроекономічної стабільності в державі.

Серед інших завдань вона виділила завершення переходу до прозорої структури власників банків та ідентифікації пов'язаних осіб до кінця 2015 року, а також упровадження постійної діагностики якості активів.

За її словами, з другого півріччя 2016 року НБУ має намір перейти до третього етапу реформування банківської системи - етапу її стійкого розвитку.

У довгостроковій перспективі - за 4 роки - Нацбанк у рамках програми розширеного фінансування EFF має намір наростити резерви до 38,5 млрд доларів, дотримуючись політики гнучкого обмінного курсу, зазначила Гонтарева.

Серед інших завдань, які назвала Гонтарева, кажучи про ширшу програму розвитку фінансового сектора, вихід до 2020 року на інфляцію в 5% і середньозважені ставки кредитування в 10%, скорочення частки готівки до 10% і зростання частки національної системи масових електронних платежів до 30%.

Водночас глава Нацбанку наголосила на необхідності спільної роботи усіх регуляторів фінансового ринку і Верховної Ради для виконання програми і розв’язання цих завдань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!