Україна залишатиметься головним транзитером газу до ЄС - єврокомісар

Середа, 6 травня 2015, 09:37

Єврокомісар з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович заявляє, що Україна є і залишатиметься одним із головних транзитерів газу до ЄС.

Про це він сказав у вівторок, 5 травня, під час конференції з енергетичної безпеки ЄС у Брюсселі, пише Радіо Свобода.

"Україна є однією з головних країн газового транзиту між Росією і ЄС ось уже кілька десятиліть і залишатиметься такою в осяжному майбутньому. У 2013 році половина російського газу, імпортованого в ЄС, пройшла через Україну. Нехай у меншій мірі, але Україна також відіграє важливу посередницьку роль у наших закупках нафти. Тому у спільних для Києва і Брюсселя інтересах забезпечити Україні сучасну і функціональну енергетичну інфраструктуру", – сказав Шефчович.

Як повідомляється, Шефчович привітав зусилля українського уряду щодо просування реформи енергетичного сектору.

Реклама:

У грудні минулого року Москва та Анкара домовилися про будівництво газопроводу "Турецький потік".

14 січня голова правління російського "Газпрому" Олексій Міллер після переговорів з новим віце-президентом Єврокомісії з енергетичних питань Марошем Шефчовичем заявив, що газопровід "Турецький потік" має стати єдиним маршрутом для постачання російського газу до ЄС і це дозволить зняти ризики транзиту через Україну.

За словами Міллера, тепер європейці мають створити необхідну газотранспортну інфраструктуру від кордону Туреччини та Греції для прийому газу через так званий "Турецький потік".

У "Нафтогазі" зауважили тоді, що заяви російського "Газпрому" не мають економічного підґрунтя і є політичним блефом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!