Депутатам пропонують полегшити життя банківським боржникам

Понеділок, 25 травня 2015, 13:06

У Верховній Раді зареєстровано проект закону № 2900 щодо анульованого боргу кредитором боржнику.

Про це повідомив старший юрист департаменту судової практики ЮК "Алєксєєв, Боярчуков та партнери" Олександр Ткачук.

За його словами, законопроект передбачає виключити зі ст. 164 Податкового кодексу положення, яким передбачено сплату податку на доходи з фізосіб (ПДФО) у розмірі 20% за списання безнадійного до повернення кредитного боргу фізичної особи.

Закон також поширюється на всіх платників податків - боржників, яким були анульовані (прощені) за самостійним рішенням кредитора суми боргу до набрання чинності цього Закону.

Реклама:

"Положення ж ст. 164.2.17 (д) Податкового кодексу встановлюють включення в суму загального оподатковуваного доходу платника податку: сум додаткового блага у вигляді основної суми боргу платника податків, прощеної кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у випадку, якщо його сума перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року", - розповідає Ткачук.

За словами юриста, при цьому кредитор зобов'язаний повідомити платнику податків - боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору або надання повідомлення боржнику під розпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг був прощений.

"В цілому законопроект носить позитивний характер, оскільки пропонує державі взяти на себе відповідальність і виконати зобов'язання в якості регулятора у вирішенні питання погашення боржниками кредитів в частині сплати податків", - підкреслює Ткачук.

Як говориться в пояснювальній записці до даного законопроекту, його прийняття зумовлене, в першу чергу, вирішенням питання з проблемними кредитами 2004-2009 років у зв'язку з девальвацією гривні і фінансовою кризою 2008 року.

"Водночас законопроект не конкретизує цей момент, що дозволить звільнити боржників від отриманих ними благ в результаті списання кредитів, отриманих сьогодні", - підкреслює старший юрист.

На думку Ткачука, у випадку прийняття цього запронопроекту парламентарями він допоможе зменшити податкове навантаження на фізичних осіб і зменшити існуючі податкові зобов'язання боржників за прощеними кредитами.

"Також Закон носить позитивний момент і для кредиторів (банків), які приймають рішення про прощення (списання) боргів, оскільки звільняє останніх від зобов'язання повідомлення боржників про таке списання і, відповідно, знімає з них відповідальність у вигляді зобов'язання сплатити необхідні податки при порушенні порядку повідомлення боржників про списання боргів", - резюмує старший юрист департаменту.

"Банкрутство & Ліквідація"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!