Люди "Сім'ї" й досі займаються махінаціями у "Київводоканалі" - ЗМІ

Субота, 23 травня 2015, 18:00

 "Київводоканалом" сьогодні продовжує оперувати команда менеджерів, пов’язаних із попередньою владою.

Про це йдеться в матеріалі-розслідуванні на ZN.UA

В Україні завжди було заведено вважати, що "Київводоканалом" управляє той, хто володіє офшорами "Київенергохолдингу".

Згідно із офіційною версією більшість акцій належать Департаменту комунальної власності Києва. Менша частина - загадковим приватникам.

Реклама:

Як пише видання, зайшли приватники туди не прямо, а через створену у 2008-му "прокладку" - компанію "Київенергохолдинг" (КЕХ). У ній близько двох третин отримало місто, решту записали на кіпрські компанії Densec Limited і Zarova Limited (пізніше замінять на Artio Global Investors LTD). Їх номінальні власники - то недосяжні Беліз і Віргіни, то кіпрські аборигени.

натисніть для збільшення 


Першими власниками золотих офшорів називали бізнесменів Василя Хмельницького та Андрія Іванова. Згодом вони позбулися цього бізнесу. Новим власником нібито став екс-зять Леоніда Черновецького - В’ячеслав Супруненко.

Як зазначається, восени Черновецького замінюють на Попова, Супруненка оголошують у розшук, а продаж йому 25%-го пакета акцій міста скасовує суд.

КМДА рапортує населенню про повернення Києву контролю над КВК, у тому числі й по менеджменту. І ось тут стається переломний момент - у підприємство заходить нова команда, більшість якої залишається там і досі, пише видання.

Першим під "освоєння" потрапив напівприватний "Київенергохолдинг". Важко сказати, якими аргументами переконували міноритаріїв КЕХу, але у жовтні 2010-го туди заходять люди, пов’язані з Сергієм Льовочкіним, на той час - главою адміністрації президента.

Гендиректором став Євген Фоменко, а наглядову раду очолив Єгор Русин, обидва - люди Олександра Пузанова. Останній був заступником Попова у КМДА, а окрім того, за даними ЗМІ, - давнім другом і юристом Сергія Льовочкіна. Ну і ще - однокласником його сестри Юлії Льовочкіної та її радником як народного депутата.

Сам "Київводоканал" очолює людина Попова - екс-керівник "Полтававодоканалу" Валерій Ченчевий. Але це призначення називали, радше, ритуальним, оскільки в корпоративній структурі з’явилися більш шановані люди.

У квітні 2011-го до складу наглядової ради Київводоканалу входить Ярослав Бера. Це ім’я вперше спливло в журналістських розслідуваннях рік тому - через документи, знайдених у Межигір’ї після втечі Януковича. Бера був директором фірми "Ліор" Дмитра Сідляренка, заступника директора найвідомішої сімейної компанії "Танталіт".

Окрім того, Беру знали і як радника голови правління та міноритарного акціонера "Радикал Банку", що свого часу разом з іншою "сімейною" фінустановою - "УкрБізнес Банком" - був задіяний у сумнівних контрактах межигірських фірм на суму понад 1,6 млрд грн.

Першим заступником гендиректора з економіки та фінансів і членом правління КВК значиться донеччанка Ганна Циганок.

Згідно з даними відкритих профайлів, у 2004-2009 рр. Циганок працювала у фірмі "Енергопрогрес". Може, збіг, а може, й ні, - там само, принаймні у 2009-му і 2010 р., працювала Катерина Григорівна Капланець.

А ось у Києві Катерина Капланець уже обіймала посаду у планово-економічному відділі "Танталіту", - її ім’я неодноразово згадується в документах, знайдених активістами у старому офісі компанії на Волоській.

Покопавшись у соцмережах, ми також виявили, що Катерина Капланець і Ганна Циганок входять у коло друзів Марини Литовченко - дружини "сімейного юриста" Павла Литовченка.

Ще одним заступником гендиректора є Віта Струкова, вона відповідальна за регуляторну політику та інвестиції. Колись Струкову називали людиною регіонала Валерія Борисова, - раніше вона й справді очолювала юридичну службу його концерну "Київпідземшляхбуд".

Із 2012 року Струкова починає фігурувати в новинах як член і почесний президент новоствореної МЕГО "Аква Дім". За даними Мін’юсту, серед її засновників - донеччанин Сергій Білоус, більше відомий як офіційний співвласник "СПР-Груп", а ще - Алла Тарасевич, член правління фонду "Дорога Майбутнього" громадянської дружини Януковича Любові Полєжай..

У березні 2014 р. - вже після втечі Януковича до Росії - наглядова рада "Київводоканалу" заміняє очільника підприємства з Ченчевого на Андрія Білика.

Ця людина не чужа водоканалові: раніше він працював тут заступником генерального директора з технічних питань і перспективного розвитку. Але набагато цікавіше те, що Білик також був заступником директора з технічних питань "Інвіронмент Україна" - дочірньої компанії "СПР-Груп". До речі, на тому тендері, на якому "Інвіронменту" дістався підряд на кілька мільйонів, Білик був у складі тендерного комітету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: