Роскомнагляд пригрозив Facebook і Google санкціями

Середа, 20 травня 2015, 08:54

Глава Роскомнагляду Олександр Жаров попросив компанії Facebook, Twitter і Google виконувати вимоги законодавства РФ, а в разі продовження "протиправних дій" пообіцяв ввести проти них санкції.

Про це йдеться в матеріалі газети "Известия".

Мова йде про штрафи та блокування сторінки з протиправною інформацією.

Про свої претензії до соцмереж Жаров повідомив в листах, направлених 18 травня директору Facebook по взаємовідносинах з органами держвлади в Північній, Східній Європі та Росії Томасу Крістенсену, директору Twitter по публічній політиці в Європі, на Близькому Сході та в Африці Шинейд Максуіні і головному виконавчому директору Google Ларрі Пейджу.

Реклама:

Офіційний представник Роскомнагляду Вадим Ампелонський підтвердив відправку відповідних листів.

"Подібного роду листи стають регулярною практикою в нашому спілкуванні з іноземними інтернет-компаніями. Зазвичай після відправки таких листів відбуваються певні зрушення в спілкуванні. Сподіваємося, що і в даному випадку компанії відреагують і виконають ті вимоги, які їм неодноразово направлялися", - заявив він.

У травні заступник керівника Роскомнагляду Максим Ксензов направляв в Google, Facebook і Twitter офіційні листи російською та англійською мовами.

Він вказував, що ці компанії не дотримуються вимог російського закону про блогерів: нібито Facebook, Twitter і Google не представили запитаних даних про добову відвідуваность ряду користувальницьких сторінок, а також даних, що дозволяють ідентифікувати власників акаунтів з добовою відвідуваністю більше 3 тис. чоловік.

У Росії за ненадання цих даних передбачено штраф або адміністративне призупинення діяльності на строк до 30 діб. При цьому справи про такі адміністративні порушення розглядає сам Роскомнагляд.

У своїх листах Ксензов також вказував, що якщо компанії не зроблять дій по видаленню зі своїх сайтів "iнформацiї, що мiстить заклики до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності" або участі в несанкціонованих публічних заходах, то Роскомнагляд буде зобов'язаний "обмежити доступ до інформаційного ресурсу, на якому дана інформація розміщена".

Представники Роскомнагляду неодноразово зустрічалися з представниками Twitter, Google і Facebook і роз'яснювали їм норми російського законодавства, в тому числі закон про блогерів. Проте у відомства залишилися претензії до американських компаній.

Член комітету Держдуми з безпеки та протидії корупції Ілля Костунов впевнений, що карати сервіси треба в першу чергу штрафами.

"Відключення окремих сервісів можливо тільки як крайній захід. При цьому треба докласти всіх зусиль, щоб у російських користувачів була альтернатива", - зазначив він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!