НБУ на 12 мільярдів збільшить обсяги обов’язкових резервів банків

Вівторок, 3 березня 2015, 14:48

У наступному періоді резервування обсяг обов’язкових резервів банків у встановленому нормативі збільшиться орієнтовно на 12 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні регулятора на сторінці у Facebook.

Як зазначається, це зменшить обсяги вільної ліквідності банківської системи та сприятиме зниженню девальваційного тиску на обмінний курс.

"Основним чинником такого зростання буде курсова переоцінка залучених коштів в іноземній валюті. Оскільки таке зростання обов’язкових резервів є надто жорстким навіть для нинішньої ситуації на грошово-кредитному ринку і може ускладнити банкам обслуговування платіжного обороту їх клієнтів, було ухвалено рішення дозволити банкам зараховувати в покриття обов’язкових резервів 100% обсягу залишків готівки в касах банків в національній валюті (наразі можна зараховувати 50% від таких залишків)",- повідомляє прес-служба.

Реклама:

Крім того, це дасть змогу нівелювати вплив курсового чинника на обсяг обов’язкових резервів в сумі орієнтовно 9 млрд гривень.

Відповідно, обсяг обов’язкових резервів, який банкам необхідно буде сформувати додатково, збільшиться орієнтовно на 3 млрд грн. (більш точні цифри залежатимуть від динаміки обсягу залучених коштів та обмінного курсу в період до початку нового періоду резервування, тобто до 10 квітня).

Нові резервні вимоги набудуть чинності з початку нового періоду резервування, а саме - з 11 березня 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!