Єврогрупа готова виділити Греції 7,2 мільярда євро вже в березні

Понеділок, 2 березня 2015, 09:58

Греція повинна негайно розпочати реалізацію низки економічних реформ, необхідних кредиторам, щоб отримати доступ до грошових коштів з програми допомоги.

Про це заявив глава Єврогрупи Йерун Дейсселблум, передає "Інтерфакс".

В інтерв'ю газеті Financial Times Дейсселблум зазначив, що готовий видати перший транш з 7,2 млрд євро вже в цьому місяці, однак кошти будуть перераховані країні лише в тому випадку, якщо новий грецький уряд прийме реформи, які сторони зможуть швидко узгодити.

Загальний обсяг програми допомоги становить 172 млрд євро.

Реклама:

"Мій посил до Греції: постарайтеся почати програму ще до того, як загальні переговори про перегляд її умов будуть завершені, - заявив Дейсселблум. - Є речі, які ви можете почати робити вже сьогодні. Якщо ви це зробите, то вже в березні в якій -то момент отримаєте перший транш кредиту, що залишився".

Як повідомлялося, минулого тижня міністри фінансів країн єврозони схвалили розроблений Грецією план реформ, продовживши на 4 місяці програму фінансової допомоги Греції. Тим не менш, європейські політики побоюються, що Греція, яка змушена погашати великі борги, швидко залишиться без грошей.

В рамках домовленості з кредиторами, досягнутої в п'ятницю, Греція не отримає коштів з програми допомоги до тих пір, поки не реалізує весь ряд узгоджених економічних реформ - цей процес може зайняти місяці.

Проте експерти відзначають, що Афіни залишаться без коштів вже через 2-4 тижні і не зможуть виплатити березневі платежі по боргу, загальний обсяг яких становить 4,3 млрд євро, причому 1,4 млрд євро Греції належить виплатити МВФ.

Греція розраховувала залучити необхідні кошти за рахунок розміщення короткострокових боргових зобов'язань, однак цей крок вимагає дозволу ЄЦБ про збільшення ліміту випуску казначейських векселів, якого ЄЦБ не дає.

Дейсселблум не згадував про прохання Греції про збільшення стелі випуску векселів в інтерв'ю FT.

Тим не менш, його заява про готовність видати країні частина коштів вже в березні є сигналом того, що влада єврозони може дозволити Греції випуск додаткових векселів як способу задоволення нею негайних потреб в грошових коштах, пише газета.

При цьому Греція продовжує наполягати на необхідності часткового списання боргу перед міжнародними кредиторами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!