"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ExxonMobil вимагає від Росії повернути переплачені податки за "Сахалін-1" - ЗМІ

Середа, 18 березня 2015, 09:35

Американська компанія ExxonMobil вимагає від Росії повернути гроші, переплачені в якості податку на прибуток при реалізації нафтогазового проекту "Сахалін-1".

Про це пише "Комерсант" з посиланням на обізнані джерела.

Крім того, американська компанія, яка є оператором "Сахаліну-1" і володіє 30% проекту, вимагає знизити ставку податку на прибуток для проекту з 35% до 20%.

Тема переплачених Росії податків, за даними джерел, 18 березня стане головною на зустрічі президента ExxonMobil Рекса Тіллерсона з главами Мінфіну і Міненерго Антоном Сілуановим та Олександром Новаком, віце-прем'єром Аркадієм Дворковичем і президентом "Роснефти" Ігорем Сечіним.

Реклама:

ExxonMobil платила з "Сахаліну-1" податок на прибуток за ставкою 35% з 2009 року. Як заявляв у 2009 році заступник міністра фінансів Сергій Шаталов, ця ставка складалася з російської ставки податку 13% і податку на прибуток в Сахалінській області за ставкою 22%, "якщо ставки не будуть зменшені відповідними законами, указами чи постановами, прийнятими пізніше".

У 2009 році податок на прибуток в цілому в Росії був знижений до 20%.

За словами співрозмовників видання, компанія намагалася домогтися зниження ставки ще в 2009 році, однак не наполягала і посилила свою позицію тільки в 2014 році, після заморожування співпраці з Росією через санкції.

Якщо Росія відмовиться від повернення переплачених податків, то ExxonMobil готовий подати позов до Стокгольмського арбітражного суду.

Джерела видання повідомляють, що мова в позовній вимозі може йти про "десятки мільярдів рублів".

Проект "Сахалін-1" реалізується на основі угоди про розподіл продукції. Крім ExxonMobil, частками в ньому володіють японська Sodeco (30%), а також "Роснефть" і індійська ONGC (по 20%).

Через санкцій, введених США щодо Росії, ExxonMobil у вересні 2014 року покинула спільні з "Роснефтью" проекти з освоєння російського шельфу на Чорному морі і в Арктиці, а також проекти в Західному Сибіру.

Свої можливі втрати від виходу з спільних підприємств з "Роснефтью" американська компанія в кінці лютого оцінила в 1 млрд доларів. На участь ExxonMobil в проекті "Сахалін-1" американські санкції не вплинули.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!