Казахстан хоче заборонити імпорт товарів з РФ

П'ятниця, 6 лютого 2015, 09:38

Астана наполягає на введенні заборони чи обмежень на поставку ряду продукції з Росії, у зв'язку із загрозою внутрішньому ринку Казахстану через девальвацію рубля (по відношенню до тенге - на 47%).

Про це пише "Комерсант" з посиланням на джерела в Мінсільгоспі, Євразійській економічній  комісії та на ринку харчової продукції.

Мова йде про нафтопродукти, автомобілі і акумулятори для них, будівельну арматуру, кабельно-провідникову продукцію, склотару, м'ясо та яйця курки, макаронні та кондитерські вироби, борошно і соки.

Джерело в Мінсільгоспі каже, що переговори тривають вже тиждень і "достатніх обґрунтувань для введення обмежень не представлено".

Реклама:

Статистика Митного союзу не підтверджує різке зростання імпорту російської продукції до Казахстану, запевняє чиновник. Але, визнає він, статистика не враховує дрібнооптових партій і об'ємів, що ввозяться фізособами.

За словами співрозмовника в Мінсільгоспі, зараз експерти двох країн уточнюють обсяги і цінові параметри імпорту.

Загальний імпорт нафтопродуктів в Казахстані в 2014 році становив 1,7 млн тонн, у тому числі 1,1 млн тонн з Росії.

Зараз, кажуть учасники ринку, поставки нафтопродуктів почали зростати: митами та акцизами вони не обкладаються, а через девальвацію рубля вартість російської продукції приблизно на 30% менше, ніж казахської.

Збільшують відвантаження Уфимський НПЗ "Башнефти", Орський НПЗ "Русснефти" і "Газпром нафтохім Салават", уточнює один зі співрозмовників.

"Ми пояснюємо, що поставляють компанії, а не Росія, вплинути безпосередньо ми на них не можемо", - пояснює він. Співрозмовники кажуть, що Казахстан хоче ввести обмеження на імпорт російських нафтопродуктів на півроку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: