Єврокомісар: "Турецький потік" не спрацює

Середа, 4 лютого 2015, 16:39

У Єврокомісії сумніваються у доцільності запропонованого Росією проекту газопроводу "Турецький потік" в обхід України.

Таку позицію висловив віце-президент Єврокомісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчович, передає "Укрінформ".

Зокрема, віце-президент Єврокомісії акцентував увагу на наявних довготривалих контрактних зобов'язаннях Росії перед європейськими партнерами із постачання газу через територію України.

У цьому зв'язку він назвав новий проект "радикальною пропозицією" російської сторони та висловив здивування планами Москви із перенаправлення великих обсягів газу (понад 60 млрд кубометрів на рік), який нині йде до Європи через територію України, до Туреччини.

Реклама:

"Я також маю питання щодо економічної доцільності цього рішення. Туреччина потребує близько 15 млрд кубометрів на рік. Регіон Південно-Східної Європи - також близько 15 млрд кубометрів. Отже, чому потрібно туди постачати більше 60 мільярдів кубометрів газу? Тож, як я казав, це не працюватиме", - заявив віце-президент Єврокомісії.

Він також висловив здивування позицією ВАТ "Газпром", що "спілкується з клієнтами через прес-конференції" - саме так було оголошено про скасування проекту "Південний потік" та ініціювання "Турецького потоку".

Як повідомлялося, на початку грудня 2014 року Росія запропонувала Туреччині проект газопроводу через Чорне море, так званий "Турецький потік", який би транспортував паливо територіями Туреччини та Греції до країн Південно-Східної Європи.

Росія розглядає таку ініціативу в обхід України як заміну скасованому "Південному потоку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!