Весняна посівна цього року подорожчає в півтора разу - Павленко

Вівторок, 3 лютого 2015, 20:56

Для проведення весняно-польових робіт українським аграріям у 2015 році знадобиться 60 млрд гривень, що в 1,5 разу більше, ніж роком раніше.

Про це журналістам після зустрічі з банкірами повідомив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, передає УНІАН.

"Подорожчання буде десь у півтора рази порівняно рік до року. Загальна сума необхідного фінансування (весняно-польових робіт) оцінюється в 60 мільярдів гривень", - сказав Павленко.

За його словами, матеріально-технічні ресурси, необхідні для проведення посівної, на українському ринку є у достатній кількості, але у сільгоспвиробників бракує коштів для їх придбання.

Реклама:

"Заводи переповнені добривами. Питання в тому, що потрібно купувати, а грошей немає. Насіння в наявності є, але його потрібно купувати. Питання засобів захисту рослин не стоїть… але немає грошей", - сказав Павленко.

Тому, за словами міністра, у найближчі тижні банкірам необхідно визначитися з умовами кредитування агросектора, в іншому разі країна матиме складнощі з проведенням весняної посівної.

"Часу немає. Якщо ми упродовж тижня-двох не матимемо чіткої картини, я думаю, що у нас будуть серйозні питання, пов'язані з проведенням весняно-польових робіт", - сказав він.

За словами першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Ярослава Краснопільського, також присутнього на нараді з банкірами, посівну в більшій мірі сільгоспвиробники профінансують за рахунок власних коштів, але дефіцит фінансування становитиме 10 млрд гривень.

Він також повідомив, що вартість проведення посівних робіт на одному гектарі в 2015 році підвищиться до 3,111 тисяч гривень з 2,04 тисяч гривень у 2014 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: