Ахметов використовує акції протестів шахтарів для тиску на Міненерго - Демчишин

Четвер, 29 січня 2015, 17:31

Найбільший приватний енергохолдинг ДТЕК, підконтрольний бізнесменові Рінату Ахметову, використовує акції протестів шахтарів для тиску на Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Про це УНІАН заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

29 січня під будівлю Міненерговугілля прийшло близько 1 тисячі шахтарів з вимогою повернути держдотації вугільної галузі, направляти кошти на розвиток і будівництво шахт, а також переглянути зростання оподаткування доходів гірників.

Серед протестувальників були представники як державних шахт, так і приватних, що входять в енергохолдинг ДТЕК.

Реклама:

"Тут багато людей зі своїми інтересами, які намагаються від міністерства отримати певні поступки", - сказав Демчишин, звернувши увагу на те, що ДТЕК не просто вивів своїх шахтарів на вулицю.

"Це боротьба великого гравця за свої інтереси", - сказав міністр після спілкування з шахтарями.

За словами Демчишина, ДТЕК хотів займатися імпортом російської електроенергії в Україну замість державної компанії "Укрінтеренерго". Однак наприкінці минулого року контракт був підписаний між "Укрінтеренерго" та російською "Интер РАО".

"Він (ДТЕК) у грудні відключав свої станції там, де було вугілля, і змушував нас іти йому на поступки... тому що вони хотіли, щоб ми віддали їм імпорт", - зазначив міністр.

"Ми боремося за те, щоб на ринку була конкурентна ситуація, і наявність імпорту є істотним інструментом для того, щоб стимулювати цю конкуренцію. У нас немає ніякого іншого важеля, ніж заводити імпорт, і таким чином впливати на ДПЕК", - сказав Демчишин.

За словами міністра, ДТЕК погодився купувати лише 100 тисяч тонн вугілля на місяць у державних шахт за їхнього загального обсягу видобутку 9 млн тонн на рік, віддаючи перевагу імпорту з Польщі обсягів вугілля, якого йому не вистачає . Причому, як зазначає Демчишин, компанія Ахметова заборгувала держшахтам 550 млн гривень за спожите раніше вугілля.

"Він (ДТЕК) погашає борг частково. Ми хочемо більше, він хоче менше погашати. За місяць він погасив борг 150 млн гривень, але ще 550 млн гривень залишився винен", - сказав міністр.

Як повідомлялося, 23 січня міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин звинуватив ДТЕК у монополізмі на ринку електроенергії.

Зокрема, він заявив, що компанія ДТЕК не розкриває своїх витрат на виробництво електроенергії, які, на його думку, на 40% вище, ніж в інших країнах.

Крім того, за словами Демчишина, недоплата енергокомпанії у ринок за грудень 2014 року становить понад 3 млрд гривень, при тому, що кінцевий споживач справно сплачує рахунки за енергоресурси.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!