Росії не вдасться побудувати "Турецький потік" в обхід України - ЄК

П'ятниця, 23 січня 2015, 10:44

У Євросоюзі вважають проект російського газопроводу до Туреччини недоцільним.

Про це пише "Газета.ru" з посиланням на The Wall Street Journal.

Як заявив віце-президент Єврокомісії з енергодіалогу Марош Шефчович, плани Москви побудувати новий трубопровід через Туреччину в обхід України для поставок газу в ЄС "не спрацюють". Таку думку Шефчович висловив в інтерв'ю WSJ під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

За словами віце-президента ЄК з енергодіалогу, заявлена потужність трубопроводу в 63 млрд кубометрів природного газу в рік перевищує попит потенційних клієнтів, у тому числі з Туреччини і країн Південно-Східної Європи. "За першою оцінкою, це не спрацює", - сказав Шефчович.

Реклама:

Раніше Шефчович заявляв, що Європа здивована рішенням Росії повністю перенаправити поставки газу, що йдуть до Європи через Україну, на кордон Туреччини та Греції.

Також повідомлялося, що "Нафтогаз" назвав бажання Росії направити транзит газу через Туреччину безглуздим.

Крім того, в інтерв'ю WSJ віце-президент ЄК з енергодіалогу заявив, що для забезпечення продовження поставок газу з Росії в Україну поза укладеної за допомогою ЄС домовленості, термін якої закінчується в кінці березня, сторони проведуть переговори найближчим часом.

За словами Шефчовича, експерти почнуть обговорення даного питання до кінця січня. "Ми готові виступити в якості посередника", - додав він. Як підкреслив Шефчович, участь Єврокомісії дозволила б Києву заручитися необхідним фінансуванням від міжнародних фінансових інститутів.

Віце-президент ЄК з енергодіалогу також поінформував, що в лютому ЄС приступить до роботи над так званим енергетичним генпланом для південних, центральних і східних членів Євросоюзу. 9 лютого міністри енергетики держав регіону проведуть переговори в Болгарії; також запланований візит в Баку.

До кінця лютого ЄК має намір опублікувати своє бачення того, що Шефчовіч називає енергетичним союзом, і оприлюднити проект плану будівництва трубопроводів між країнами - членами ЄС, йдеться у статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!