Citigroup погіршив прогноз динаміки ВВП Росії

Понеділок, 12 січня 2015, 11:32

Citigroup погіршив прогноз по динаміці ВВП РФ в 2015 році до -3% з -1% за попередньою оцінкою на тлі нових прогнозів щодо нафти.

Про це йдеться в огляді банку, пише "Прайм".

На думку головного економіста Citigroup по Росії Івана Чакарова, на динаміку ВВП РФ чинять тиск падіння цін на нафту нижче прогнозних рівнів і зростання ймовірності того, що РФ може втратити інвестиційний кредитний рейтинг.

Так, новий прогноз Citi припускає, що середня ціна нафти Brent в 2015 році cтановитиме 63 долара за барель проти попереднього прогнозу на рівні 80 доларів за барель.

Реклама:

Однак два ключові чинники будуть надавати підтримку російському ВВП, вважає експерт.

По-перше, на відміну від ситуації 2009 російська економіка зараз недостатньо розігріта, що обмежить ступінь поточної рецесії.

По-друге, влада в поточній ситуації відреагувала набагато більш проактивно, відпустивши курс рубля, що дозволило валютним курсом абсорбувати шоки, пише Чакаров в огляді банку.

При цьому економіст виступає проти порівнянь поточної ситуації з фінансовою кризою 1998 року.

"У 1998 році Росія зіткнулася з непереборним макроекономічним тиском", - відзначає він.

Дефіцит бюджету РФ тоді становив 3,7% ВВП, дефіцит рахунку поточних операцій - 2,2% ВВП, а валютні резерви впали до 10 млрд доларів.

Зараз же у Росії збалансована фіскальна позиція, а також профіцит рахунку поточних операцій і валютні резерви близько 400 млрд доларів, пише експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: