Німецький бізнес звітує про успіхи в Росії попри санкції - опитування

Середа, 10 вересня 2014, 12:14

Більшість німецьких підприємств, бізнес яких пов'язаний з Росією, не погіршують своїх річних прогнозів попри санкції Заходу проти Москви.

Про це йдеться у даних опитування Німецько-російської зарубіжної торговельної палати (AHK), пише DW.

Як зазначається, дві третини німецьких підприємств, які працюють з російськими клієнтами, прогнозують незмінні або навіть кращі результати своєї бізнесової діяльності в Росії.

Натомість третина опитаних підприємств розраховує втратити за річними підсумками половину чи навіть більше виручки на російському напрямку, каже президент AHK Райнер Зелє, цитує інформагенція AFP.

Реклама:

Набільше від санкцій постраждали малі й середні підприємства в машинобудівній галузі.

Водночас Фолькер Траєр з Торговельно-промислової палати ФРН (DIHK), до якої входить AHK, наголошує на тому, що 58% опитаних підприємств відзначили прямий вплив українсько-російського конфлікту на їхній бізнес.

При цьому на вплив двосторонніх санкцій Москви та Заходу на власні підприємства, за його словами, вказали 38% компаній.

Передусім ідеться про вплив обмежень, які стосуються торгівлі так званими товарами подвійного призначення, себто такими, які можуть використовуватися, в тому числі, з військовою метою.

Фолькер, окрім цього, відзначив загальний негативний вплив західних санкцій проти Москви на російську економіку, яка, за його словами, й без того перебуває у важкому стані - через знецінення російського рубля та слабку кон’юнктуру.

Тож в разі, якщо санкції довгий час залишатимуться в дії, а економічна ситуація в Росії й надалі погіршуватиметься, багато німецьких підприємств будуть змушені відмовитися від окремих проектів на російському напрямку, запровадити короткострокові робочі контракти, вдатися до скорочень співробітників чи взагалі піти з російського ринку, демонструють дані опитування.

При цьому три чверті підприємств оцінили потенціал ринку РФ як "високий" або "дуже високий".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!