Європейський газ обійдеться Україні не дешевше російського - ЗМІ

Понеділок, 18 серпня 2014, 09:02

В суботу, 16 серпня, стартували тестові реверсні поставки газу зі Словаччини по газопроводу "Вояни-Ужгород".

Про це пише Forbes.ua

Як пише видання, організація газового реверсу, тобто поставок блакитного палива із заходу на схід, - це, по суті, відновлення проектного напрямку експлуатації української ГТС.

У такому режимі труба експлуатувалася до середини 1970-х років. Тоді Москва, Мінськ, Вільнюс і Рига споживали український газ (у той час Україна була газоекспортуючим регіоном СРСР).

Реклама:

Ця ж технічна особливість стала у нагоді під час "газової війни" взимку 2009 року, коли "Газпром" перекрив свої поставки, і виникла необхідність в транспортуванні газу з західноукраїнських ПСГ в східні області України.

Домовленості між "Укртрансгазом" і Eustream припускають два варіанти співпраці. Перший, який отримав назву "малий реверс", передбачає поставки зі Словаччини в Україну близько 22 млн куб. м газу на добу (близько 8 млрд на рік) з вересня поточного року.

Другий варіант - "великий реверс" - може забезпечити до 30 млрд кубів на рік.

Наприкінці квітня нинішнього року між "Укртрансгазом" і Eustream був підписаний Меморандум про взаєморозуміння щодо забезпечення реверсних поставок газу в Україну, і тепер сторони готуються до реалізації комерційних договорів.

Очікується, що до початку осені будуть визначені європейські контрагенти НАК "Нафтогаз України" і умови, за якими вони стануть вже у вересні поставляти газ для українських споживачів з території ЄС.

До поставок газу в Україну через Словаччину вже проявили інтерес близько двох десятків європейських постачальників, заявляють в Eustream.

Враховуючи тенденції газового ринку, цінові умови такої співпраці в осінньо-зимовий період можуть виявитися однаковими з тими, які Україна пропонував російський "Газпром" - близько 480 доларів за 1 тис. куб. м.

Були прецеденти, коли в пікові періоди зимових холодів газові котирування на європейських спотових майданчиках досягали 500 доларів за 1 тис. куб. м. але в разі сприятливих погодних умов, а також в осінні місяці, вартість газу на хабах в ЄС може бути нижче 400 за 1 тис. куб. м палива.

Криза у відносинах з "Газпромом", який призвів до зупинки виконання домовленостей між ним і "Нафтогазом" з середини червня цього року, також несе загрозу скорочення російського транзиту через територію України до країн ЄС.

Тому для "Нафтогазу" залишається актуальною проблема підвищення ефективності української газотранспортної інфраструктури.

Розширення реверсних поставок з території країн ЄС, а також організація газової біржі на базі західноукраїнських підземних газосховищ - ключові елементи її вирішення, які розглядають у держхолдингу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!