Гонтарєва не бачить шляхів для повернення банку Новінського

Середа, 16 липня 2014, 20:18

Шляхи для повернення неплатоспроможного банку "Форум" на ринок відсутні.

Про це заявила в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" глава Національного банку Валерія Гонтарєва.

"Банк" Форум "ліквідовано... Можна повернути багато чого, але не можна повернути неплатоспроможному банку ліцензію і випустити його на ринок", - сказала вона.

За її даними, Фонд гарантування вкладів уже виплатив постраждалим вкладникам цієї кредитно-фінансової установи близько 2,5 млрд гривень і незабаром повністю завершить компенсаційні виплати.

Реклама:

"Зараз же нічого не заважає на добровільній основі домовлятися з вашими вкладниками. Питання в іншому: хто є підходящою фігурою для порятунку банку? Старий акціонер, який не вніс капітал і не вирішив проблему, коли міг це зробити?", - додала вона.

За її оцінкою, він не повинен бути допущений до справи порятунку банку, так як він не вміє керувати банком і не зміг внести капітал у належний час.

Крім того, глава НБУ заявила про готовність Нацбанку надати нові кредити Фонду гарантування вкладів.

"Законодавче право у НБУ є. Якщо ситуація вимагатиме, ми їм знову скористаємося. Нещодавні зміни в законодавстві дозволяють і Мінфіну це робити. Так що не хвилюйтеся, Фонд буде забезпечений грошима в повному обсязі", - підкреслила вона.

Як повідомлялося, 26 червня 2014 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов компанії Yernamio Consulting Ltd про скасування рішення Фонду гарантування вкладів фізосіб про затвердження плану врегулювання ситуації з Банком Форум.

Разом з тим, 27 червня набула чинності постанова Господарського суду Києва за позовом Фонду гарантування вкладів фізосіб, яким було заарештовано 50 млн доларів, що належать кіпрській Yernamio Consulting Ltd., раніше перераховані на спеціальний рахунок в Нацбанку.

Раніше власник "Смарт-холдингу", народний депутат Вадим Новинський звернувся до вкладників і запевнив, що готовий продовжити боротьбу за порятунок банку і, крім вже перерахованих Нацбанку на ці цілі 50 млн доларів, у вересні буде перераховано ще 60 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!