Україна, РФ і ЄС знову зберуться на газову зустріч - Еттінгер

Четвер, 19 червня 2014, 10:12

Європейський комісар з енергетичних питань Гюнтер Еттінгер вважає, що зустріч у тристоронньому форматі за участю України, Росії та ЄС для вирішення спірних газових питань може відбутися за три тижні.

Про це Еттінгер повідомив у середу в Брюсселі на зустрічі з журналістами, передає "УНІАН".

"Ми будемо продовжувати переговори.  Я буду бачити міністра (Продана) на наступному тижні. Після зустріч з українською стороною я зателефоную російському міністру, щоб наступна тристороння зустріч могла відбутися за три тижні", - сказав він.

Відповідаючи на уточнююче питання кореспондента УНІАН стосовно місця зустрічі з українським міністром, Еттінгер повідомив, що запропонував Брюссель, "Зараз ми перевіряємо, якою може бути дата", - додав він.

Реклама:

"У цій ситуації немає доброго чи поганого хлопця. Що нам потрібно, так це загальний підхід - сторони повинні хотіти знайти компроміс. Мої пропозиції на минулих переговорах були сприйняті, з деякими застереженнями, українською стороною, але не були сприйняті Росією. Це не тому, що добрий чи поганий хлопець, це їх економічні та політичні позиції", - зазначив Еттінгер.

Разом з тим, єврокомісар звернув увагу на необхідність "узгодити пакет (домовленостей) у наступний місяць, щоб запобігти будь-якому небезпечному розвитку після всього".

"Україна хоче виконувати зобов'язання з транспортування газу, але знову, якщо сховища не будуть заповнені, і у нас буде сильна зима, буде занепокоєння, хто буде споживати цей газ. Також є занепокоєння чи у безпеці труба, чи є загрози, як ми це бачили днями, як хтось знищував існуючу трубу. Що може статися, і яким може бути найгірший сценарій", - сказав він.

Крім того, Еттінгер повідомив про проведення стрес-тестів для газової індустрії Європи.

Як відомо, Росія відмовилася від пакетноі пропозиції Європейської Комісії щодо вирішення газової суперечки між Києвом і Москвою. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!