Аграрії просять СБУ не затримувати надходження на ринок ресурсів агровиробництва

Середа, 7 травня 2014, 11:51

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" звернулася до Служби безпеки з проханням прискорити перевірку ресурсів аграрного виробництва, що імпортуються.

Про це йдеться у повідомленні прес-службі асоціації.

Згідно із повідомленням, затримки митного оформлення товарів загрожують зривом посівної кампанії та можуть спричинити зниження врожайності майбутнього врожаю.

За даними УКАБ, ГУ БКОЗ СБУ в окремих випадках з незрозумілих причин затримує перевірку імпортованих засобів захисту рослин і мінеральних добрив та наполягає на проведенні додаткових експертиз попри позитивні висновки Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень Міндоходів щодо відповідності хімічного складу товару митній декларації.

Реклама:

Такі дії службових осіб СБУ вже призвели до негативних наслідків для сільськогосподарських підприємств.

"Вартість товару ТОВ "Сервіс-Агроцентр", який зараз перебуває на території Київської митниці та щодо якого досі не закінчено процедуру митного оформлення, становить понад 1,5 млн грн.  У зв’язку з тим, що нашим підприємство було законтрактовано дану партію товару для поставки його сільгоспвиробникам та за неї вже отримано передоплату, через неможливість поставки цього товару виникає ризик повернення отриманих грошей зі сплатою штрафних санкцій", - повідомив гендиректор ТОВ "Сервіс-Агроцентр" Віктор Колесник.

За його словами,  підприємство несе постійні збитки за простій автомобілів. Сумарно ризик понесення втрат підприємства складає майже 2,2 млн гривень.

Через затримку на митниці засобів аграрного виробництва, які дане підприємство мало поставити сільгоспвиробникам, існує ризик зриву весняно-польових робіт у 87 сільгосппідприємств України.

"В розпал посівної кампанії затримки із надходженням на ринок ресурсів загрожують недотриманням технологій аграрного виробництва через несвоєчасне внесення мінеральних добрив і застосування ЗЗР. А це своєю чергою, призведе до зниження врожайності та зменшення майбутнього врожаю", - зазначив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.

За даними Міндоходів, протягом минулого року в Україну було імпортовано 2,1 млн тонн мінеральних добрив і засобів захисту рослин на загальну суму 1,6 млрд дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!