Українські компанії планують скорочення персоналу

Вівторок, 6 травня 2014, 12:39

Близько 10% українських компаній скоротили персонал в першому кварталі і ще 12% запланували скорочення в другому кварталі.

Такими є результати щоквартального експрес-огляду, проведеного групою Human Capital компанії EY, в якому досліджено основні зміни кадрових політик і практик компаній в Україні.

"У першому кварталі 2014 року в дослідженні взяло участь більше 50 компаній з понад 10 різних галузей. Більшість у вибірці становлять великі компанії зі 100% іноземним капіталом" - йдеться у прес-релізі компанії EY.

Як зазначається, ринкова ситуація вплинула на кадрову політику 25% компаній у першому кварталі 2014 року, і 42% компаній планують зміни в другому кварталі цього року.

Реклама:

Дані зміни стосуються як заробітних плат та чисельності персоналу, так і структурних перетворень, зокрема, зміни торкнулися співробітників компаній, представлених в Криму.

"Згідно з результатами дослідження, 5% компаній-учасниць вже провели, а 15% - запланували зміни, що стосуються, зокрема, прив'язки до іноземної (національної) валюти, виплати надбавок до заробітної плати та інше. Більшість компаній, що провели або запланували зміни, представляють фармацевтичну галузь", - повідомляє прес-служба.

82% компаній-учасниць зазначили, що не змінювали кількість персоналу в першому кварталі 2014 року і не планують такі зміни в другому кварталі. Водночас, 10% опитаних компаній вже провели скорочення персоналу в першому кварталі - в середньому на 4%, і 12% компаній запланували скорочення в другому кварталі в середньому на 6%.

Також зазначається, що все менше компаній розширюють свій штат - такі зміни були зафіксовані у 8% компаній у першому кварталі і заплановані лише у 6% компаній на другий квартал.

"У більшості опитаних компаній заробітні плати залишилися на попередньому рівні в першому кварталі", - йдеться у повідомленні.

У свою чергу, підвищення заробітних плат на 6-9% по медіані вже провели 26% компаній. Крім того, 37% компаній запланували підвищення заробітних плат на другий квартал на 8% по медіані. Нові дані про фактичні та заплановані зміни виявилися більш скромними, порівняно з планами щодо підвищення заробітних плат, озвучених торік.

"Більшість компаній-учасниць не проводили і не планували зміни набору пільг. Водночас, 12% провели розширення набору пільг в першому кварталі 2014 року, серед яких: запровадження страхування життя, надання додаткових днів відпустки, збільшення розміру добових для співробітників, що працюють в "гарячих точках" та інше", - наголошують у компанії.

EY є міжнародним лідером в області аудиту, оподаткування, супроводу транзакцій і консультування.

Назва EY відноситься до глобальної організації та може стосуватися однієї або декількох компаній, що входять до складу Ernst & Young Global Limited, кожна з яких є окремою юридичною особою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!