Думка експерта: Уникати боргів шляхом банкрутства стане складніше

П'ятниця, 23 травня 2014, 12:18

Після спрощення процедури припинення підприємницької діяльності, йти від боргів шляхом банкрутства стане складніше.

Таку думку висловив старший юрист Юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Олександр Ткачук.

"13 травня 2014 року Верховна рада схвалила законопроект №2121-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом", - відзначає експерт.

За його словами, із Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" виключено статтю 49-1, яка передбачала спрощену процедуру державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, не пов'язану з банкрутством.

Реклама:

"Насправді ця процедура є значно складнішою, ніж загальна процедура, передбачена цим законом", - констатує Ткачук.

Юрист зазначив, що прийнятий парламентом документ також вносить зміни до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" в тому числі і в питаннях, що стосуються впровадження нового принципу при держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

На його думку, основною метою прийнятого закону є встановлення заявницького принципу під час проведення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, яке зводиться до того, що фізична особа, яка припиняє свою підприємницьку діяльність, нікуди не зникає, а після припинення підприємницької діяльності цієї особи вона може продовжувати відповідати за своїми боргами.

"А тому обсяг такої відповідальності жодним чином не змінюється", - вважає експерт.

Як наголошується , зазначений закон дозволить уникнути ситуацій, коли придбання фізичною особою статусу суб'єкта підприємницької діяльності з подальшим банкрутством використовувалося як процедура для списання боргів, у тому числі і тих, які виникли не у зв'язку із здійсненням цією фізичною особою підприємницької діяльності.

"Внесені зазначеним Законом зміни до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом "дозволять застосовувати процедури банкрутства до фізичних осіб щодо їх боргів, які виникли у зв'язку із здійсненням підприємницької діяльності, навіть у разі втрати такою особою статусу підприємця", - уточнює юрист.

При цьому в профільному законі змінено визначення поняття боржника. Тепер це звучить так: це фізична особа-підприємець, у якого виникли боргові зобов'язання у зв'язку із здійсненням підприємницької діяльності і який не здатний виконати свої грошові зобов'язання протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх виконання.

"Зобов'язання повинні бути підтверджені судовими рішеннями, які набрали законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим законом", - заявив Ткачук.

Однак, на думку юриста, законодавець все ж залишив лазівку для нечистих на руку підприємців для використання процедури банкрутства в своїх корисливих цілях.

За його словами, фактично, зазначені зміни до законодавства, яке регулює банкрутство, дозволять застосовувати процедуру банкрутства до фізичних осіб. Єдиною умовою для цього є існування у вказаної особи зобов'язань, які виникли у зв'язку з підприємницькою діяльністю.

"Це, в свою чергу, дозволить фізособам використовувати певні інструменти банкрутства, в тому числі і для ухилення від виконання зобов'язань", - резюмує Ткачук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!