Україна збільшила запаси газу в сховищах до 10 мільярдів

Субота, 17 травня 2014, 15:32

Україна продовжує нарощувати запаси природного газу у своїх підземних сховищах (ПСГ), збільшивши їх за другу неділю травня ще на 0,755 млрд куб. м.

Про це йдеться в даних асоціації Європейських операторів підземних газових сховищ (GSE), передає "Інтерфакс-Україна".

7 травня в сховищах ПАТ "Укртрансгаз" було 9,275 млрд куб. м природного газу, то станом на 14 травня запаси зросли на 8,1% (на 0,755 млрд куб. м) - до 10,03 млрд куб. м.

З урахуванням того, що в перший тиждень травня Україна створила запаси на практично аналогічні 0,752 млрд куб. м, добове закачування в ПСГ у поточному місяці становить близько 108 млн куб. м.

Реклама:

За збереження такої інтенсивності накачування в червні поточного року, коли Росія може припинити постачання природного газу в Україну через розбіжності в ціні газу, країна увійде з запасами близько 11,9 млрд куб. м.

Раніше заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Діденко повідомив, що в літній період Україна може обходитися без імпортного природного газу і використовувати для власних потреб тільки газ внутрішнього видобутку.

За його словами, в травні "Нафтогаз України" планує імпортувати близько 3,4-3,5 млрд куб. м російського газу з огляду на щодобові постачання в розмірі 114 млн куб. м.

Крім того, згідно з даними оперативного моніторингу Gaz-System SA, газотранспортного оператора Польщі, реверсний імпорт в Україну природного газу у травні становить близько 3,9 млн куб. м на добу.

З боку Угорщини, за даними оператора ГТС цієї країни FGSZ Ltd, у травні, як і раніше, надходять незначні 0,02 млн куб. м газу на добу.

Водночас, за словами голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, з 21 травня компанія суттєво збільшить обсяги реверсних поставок газу через Угорщину в рамках укладеного напередодні контракту. У серпні-вересні 2013 року максимальні обсяги щодобового імпорту через Угорщину досягали 9 млн куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: