Україна просить РФ пояснити, чому заборонили експорт Roshen

Понеділок, 31 березня 2014, 17:35

Україна офiцiйно надiслала до РФ через СОТ запит iз  проханням надати детальнi роз'яснення щодо причини заборони поставок продукцiї корпорацiї "Рошен" згiдно з Угодою про технiчнi бар'єри в торгiвлi.

Згiдно з заявою України на засiданнi комiтету СОТ щодо технiчних бар'єрiв у торгiвлi 19-20 березня, оприлюдненому на сайтi СОТ, росiйська сторона надала вiдповiдi щодо причин заборони постачань "Рошен" 17 березня.

Пiдставами для цього зазначаються два документи: закон РФ "ПРО захист прав споживачiв" №2300-1 i технiчний регламент Митного союзу "Харчова продукцiя в частинi її маркування".

Україна просить бiльш чiтко пояснити, на пiдставi якого з цих документiв ухвалювалася заборона.

Реклама:

РФ також стверджує, що обмеження постачань українських кондитерських виробiв не є TBT-заходом. У свою чергу, Україна нагадує: технiчне регулювання в рамках Угоди про технiчнi бар'єри в торгiвлi може стосуватися як вимог маркування, так i самого продукту.

Таким чином, Україна просить РФ надати пояснення вiдповiдно до Угоди про технiчнi бар'єри в торгiвлi.

Українська сторона також нагадує, що пiд час перевiрок фабрик корпорацiї "Рошен" у складi комiсiї були представники провiдного кондитерського холдингу "Об'єднанi кондитери", який є основним конкурентом українського виробника.

"Ми досi офiцiйно не отримали жодної доповiдi за пiдсумками цього огляду", - йдеться в заявi України.

Згiдно з ним, сайт Росспоживнагляду не є офiцiйним джерелом повiдомлення про результати перевiрок пiдприємств, тому Україна досi очiкує звiтiв за результатами перевiрки.

У заявi додається, що недотримання вимог до маркування продукцiї росiйським виробником карається штрафом вiдповiдно до законодавства РФ, при цьому саму продукцiю нiхто не забороняє.

Українська кондитерська продукцiя була протестована в акредитованих лабораторiях, результати випробувань яких пiдтверджуються вiдповiдними росiйськими вимогами до харчових продуктiв.

Українська сторона переконана, що заходи РФ щодо поставок української кондитерської продукцiї бiльш суворi, нiж цього вимагає законодавство, i є дискримiнацiйними порiвняно з вимогами до товарiв росiйського походження та iнших країн.

Як повiдомлялося, Росспоживнагляд у липнi 2013 року заборонив поставки до Росiї шоколаду i цукерок, вироблених на чотирьох українських фабриках Roshen, через претензiї до якостi продукцiї.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!