Думка експерта: Економічна криза в Україні - причина непрофесійних дій уряду

Четвер, 5 грудня 2013, 09:15

Попри те, що і у столиці, і в регіонах України економічна криза почалася задовго до подій на Майдані, немає жодних сумнівів, що уряд Азарова намагатиметься шукати винних серед протестуючих.

Таку думку висловив представник Громадянської ініціативи "Третя Українська Республіка" Ігор Уманський.

За його словами, економіка України падає вже 6-й квартал поспіль, не йде на зростання і ВВП. Державний бюджет виконаний в пропорціях і показниках минулого року з однією відмінністю: 10% від доходної частини бюджету досі не надійшли.

"Це є результатом непрофесійних дій уряду та Нацбанку у гуманітарній, фінансово-кредитній і валютній політиці", - наголосив Уманський.

Реклама:

За його словами, увесь цей час бізнес-активність в Україні стримувалася через центральний тиск, рейдерське захоплення, переплату податків наперед, брак ліквідності і штучний голод на фінанси.

"Внаслідок інфляції ми маємо ставки по кредитам для населення на рівні 28% і для корпоративного сектору на рівні приблизно 25%. Витримати таке жоден бізнес не може", - зазначив він.

Уманський переконаний, така ситуація продовжується декілька років і, як наслідок, стримує ділову активність.

"Тому буде намагання людей Азарова перекласти відповідальність за діяльність Нацбанку та уряду на виявлення протестних настроїв населення. Однак це компетенція і помилки виключно виконавчої влади, про які попереджали кілька місяців поспіль провідні економісти, фінансисти, експерти", - заявив Уманський.

Він впевнений, причина таких дій влади - інстинкт самозбереження та самовідновлення у владі. Попри запевнення у тому, що Азаров та його урядовці розуміють, як керувати державою, виконавчою владою, проводити економічну політику, що вони великі професійні діячі, по факту давно стало зрозуміло, що це не відповідає дійсності.

Для того, щоб стабілізувати економіку України, Уманський пропонує в першу чергу перестати красти.

"Друге, що потрібно зробити, - припинити тиск на бізнес. Адже бізнес - це та курка, яка годує бюджет, чиновників, за рахунок податків якого утримується вся державна система, соціальні стандарти. Тому необхідно терміново змінювати умови для ведення бізнесу і робити все можливе для повернення довіри інвесторів. У цьому році ми маємо від’ємну динаміку по інвестиціях в Україну, і це є причиною дій влади та її непрофесійності", - підкреслив економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: