Україна та ЄС детальніше прорахують суму фіндопомоги - Арбузов

Понеділок, 2 грудня 2013, 11:23

Представники України ще до Вільнюського саміту неодноразово обговорювали з єврокомісарами питання фіндопомоги для імплементації умов асоціації, але ці домовленості не були зафіксовані в документах.

Про це заявив в ефірі телеканалу ICTV перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, передає "УНІАН".

"Напередодні саміту ми не говорили про цю суму. Зараз Україна і ЄС мають намір більш детально прорахувати суму необхідної фінансової допомоги для підписання асоціації в майбутньому", - заявив Арбузов.

Він зазначив, що Україна ще кілька років тому проводила попередні розрахунки обсягів фінансової допомоги з боку ЄС та міжнародних фінансових інститутів, яка необхідна для імплементації асоціації і зони вільної торгівлі. Але кризові явища у світовій економіці внесли корективи в ці розрахунки.

Реклама:

"Напередодні саміту ми не говорили про цю суму, але я приїхав за день до приїзду президента до Вільнюса і ми мали можливість обговорити це питання зі Штефаном Фюле. Насправді ці розрахунки про 160 млрд доларів теоретичні. Йдеться про переобладнання робочих місць в Україні протягом наступних 10 років, тобто це чиста теорія. У вересні я надавав розрахунки, нам було достатньо 3-5 мільярдів - це та сума, яка дозволила б нам запустити процеси модернізації і вже почати працювати", - пояснив Арбузов.

У той же час він відзначив, що попередні розрахунки здійснювалися ще до того, як у світовій економіці почалися кризові явища, тому зараз ці суми вимагають переоцінки.

Арбузов повідомив, що Україна не має наміру відмовлятися від асоціації з ЄС, тому уряд запропонував Євросоюзу створити спільну робочу групу для розробки "дорожньої карти" нового етапу підготовки до асоціації та оцінки необхідних заходів з обох сторін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!