Росія втратила головування у "газовій ОПЕК"

Понеділок, 4 листопада 2013, 13:30

Новим генеральним секретарем Форуму країн-експортерів газу став колишній глава ЦБ Ірану Мухаммед Хусейн Аделі.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на прес-реліз ФКЕГ.

До вступу Аделі на посаду генсеком ФКЕГ є представник РФ Леонід Бохановський, що зайняв посаду в 2010 році.

Як раніше пояснювала прес-секретар Міненерго Ольга Голант, Боханівський вже двічі обирався на цей пост і його кандидатуру не можна висунути втретє. На виборах у цьому році РФ пропонувала на посаду генсека кандидатуру топ-менеджера "Газпрому" Сергія Панкратова.

Реклама:

Мухаммед Хусейн Аделі керував іранським ЦБ з в 1989-1994 роках. Потім він займав різні державні посади, у тому числі був послом Ірану в Канаді і Великобританії, а також заступником глави МЗС.

Представник Тегерана очолив ФКЕГ на тлі погіршення іранського вуглеводневого бізнесу через санкції США та ЄС, пов'язаних з іранською ядерною програмою. Захід ввів обмежувальні заходи, які різко скоротили закордонні продажі нафти ісламської республіки і, відповідно, експортну виручку.

Аделі вже заявив, що Іран, який займає друге місце за газовими резервами (після Росії), стане головним гравцем серед експортерів палива.

Форум країн-експортерів газу був заснований в 2001 році в Тегерані. У 2008 році його юридично затвердили в Москві. Через рік був обраний перший генеральний секретар, яким і став Боханівський. Форум був створений для координації дій виробників палива, обміну інформацією та вироблення стратегії дій на глобальному ринку.

До складу ФКЕГ входять 13 країн, на які припадає 60% світових запасів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!