Соркін впевнений, що платіжний баланс залишиться профіцитним

Вівторок, 19 листопада 2013, 15:43

Є впевненість, що платіжний баланс України і в 2014 році буде залишатися профіцитним.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", заявив глава Національного банку України Ігор Соркін.

"Як і раніше, основним локомотивом українського експорту буде виступати продукція агропромислового комплексу. Тому, ми прогнозуємо подальше скорочення дефіциту поточного рахунку", - заявив Соркін.

Він також додав, що за підсумками 9 місяців 2013 сальдо платіжного балансу було позитивним - на рівні 1,5 млрд доларів.

Реклама:

"Ми очікуємо, що в цілому, за результатами року, чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком повністю перекриватиме дефіцит поточного рахунку", - зазначив глава Нацбанку.

За його словами, така ситуація обумовлена​​, значним скороченням імпорту енергоносіїв, скороченням імпорту продукції машинобудування, істотним зниженням девальваційних очікувань і, відповідно, попиту населення на готівкову валюту.

"Наша зовнішня позиція могла б бути краще, але необхідно враховувати низькі темпи глобального економічного зростання і рівень цін на основних для української економіки товарних ринках", - сказав Соркін.

"Вже в наступному році і ми, і переважна більшість міжнародних експертів, очікуємо, що темпи зростання світової економіки прискоряться. Зокрема, ми очікуємо відновлення позитивної динаміки в єврозоні, а також підвищення зовнішнього попиту на продукцію вітчизняного машинобудування та металургії", - заявив глава Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: