Медведєв нагадав Азарову про закачування газу до сховищ

П'ятниця, 15 листопада 2013, 15:22

Прем'єри Росії та України Дмитро Медведєв і Микола Азаров під час телефонної розмови у п'ятницю обговорили поточні питання торговельно-економічної співпраці між двома країнами.

Про це повідомили в прес-службі уряду РФ, передає "Інтерфакс-Україна".

"Під час розмови російський прем'єр звернув увагу українського на необхідність виконання українською стороною зобов'язань із закачування газу до ПСГ в обсягах, достатніх для здійснення міжнародних контрактів", - сказали в прес-службі.

Сторони домовилися продовжити обговорення цієї теми на майбутній зустрічі глав урядів країн СНД у Санкт-Петербурзі в середині наступного тижня.

Реклама:

Напередодні заступник голови "Газпрому" Віталій Маркелов заявив журналістам, що майбутньої зими Україна відчуватиме приблизно 30% дефіцит запасів газу в підземних сховищах для забезпечення транзиту російського газу до Європи, що спричинить катастрофічну ситуацію.

Прес-реліз "Газпрому" за підсумками переговорів голів "Газпрому" та "Нафтогазу України" Олексія Міллера та Євгена Бакуліна в четвер свідчить про те, що сторони далекі від вирішення ситуації.

"Сторони обговорили питання двосторонньої співпраці. Основну увагу було приділено питанням погашення накопиченої заборгованості за поставлений газ і виконання "Нафтогазом " необхідних умов для безперебійного транзиту російського газу до Європи в майбутній зимовий період", - ідеться в заяві "Газпрому".

"Українські колеги, перебуваючи у скрутній економічній ситуації оплати заборгованості за газ, повністю припинили купувати російський газ і почали відбирати газ із підземних сховищ на заході України", - сказав Маркелов.

"Українські колеги закачали до ПСГ цього року лише 17,6 млрд кубометрів, що дуже мало. І існують високі ризики проходження осінньо-зимового періоду. Для безперебійного транзиту газу потрібно було закачати 21,5 млрд кубометрів", - сказав Маркелов.

За його словами, сьогодні українські колеги розпочали відбір газу з ПСГ, коли зимовий період іще не настав.

"За таких темпів відбору на початок похолодання в ПСГ України може залишитися близько 14 млрд кубометрів. Це катастрофа. У таких умовах транзит газу з Росії в зимових умовах неможливий унаслідок того, що газу в підземних сховищах не вистачить для компенсації відбору споживачами України", - заявив Маркелов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!