Український ринок ПК обвалився майже на чверть

Середа, 13 листопада 2013, 15:13

Падіння українського ринку персональних комп'ютерів в III квартелі перевищило 23%.

Про це повідомили в київському офісі IDC, передає "Лігабізнесінформ".

За даними аналітиків, в минулому кварталі в країну було поставлено всього 552,4 тисяч персональних комп'ютерів, включаючи 206,9 тисяч настільних систем і 345,5 тисяч мобільних.

Таким чином, у порівнянні з аналогічним період 2012 року постачання десктопів в штучному вираженні скоротилися на 6%, ноутбуків - на 31%, а в грошовому - на 23% і 45%, відповідно.

Реклама:

Ключовим чинником такого рекордного обвалу ринку стали невиправдано високі відвантаження мобільних ПК вендорами в II кварталі, що очікувано призвело до перенасичення каналу, кажуть аналітики.

Крім того, ситуацію погіршила загальна соціально-економічна ситуація в країні, а також зростання популярності медіа-планшетів, які поступово витісняють комп'ютери з тих сфер, де модель використання ПК не припускає активного створення контенту.

У результаті навіть лідери, які продемонстрували найбільш високі темпи зростання в II кварталі - Lenovo і Asus - не змогли утримати свої поставки в межах торішніх обсягів і "просіли" на 6% і 8%, відповідно. Не витримавши цінової конкуренції, фактично припинила поставки своїх ноутбуків в Україну компанія Samsung.

У сумі за підсумками трьох кварталів поставки ПК скоротилися в кількісному вираженні на 7,6%, а в грошовому - на 22,3%.

Як повідомлялося, за підсумками III кварталу ринок ПК Центральної та Східної Європи скоротився на 20,8% у кількісному вираженні і на 19,8% - в грошовому. Одним з лідерів за рівнем падіння залишилася Росія (-30,7 %), а позитивну динаміку показала лише Хорватія (+6,3 %), в яку було поставлено всього 55 тисяч ПК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: