Вплив США на світову економіку слабшає

Вівторок, 8 жовтня 2013, 09:48

Хоча економіка США, схоже, прискорюється, економісти вважають, що це прискорення буде впливати на темпи економічного зростання не так сильно, як раніше, через зміни, викликані фінансовою кризою і рецесією.

Про це пишуть "Вести екноміка".

Новий економічний вигляд Америки орієнтований на підвищення попиту і виробництва всередині країни, при цьому з часом буде проводитися більше енергоносіїв. Ці фактори вже призвели до відчутного скорочення дефіциту поточного рахунку, показник досяг мінімуму з 1999 року.

При цьому поліпшення економічної ситуації в США може негативно вплинути на ринки, що розвиваються, якщо країна за рахунок зростання виробництва стане більше конкурентом, ніж споживачем. Також країни, що розвиваються ризикують через можливе згортання монетарних стимулів з ​​боку ФРС.

Реклама:

"Є ознаки того, що імпульс від США може бути не таким сильним, як в останні роки", - сказав старший економіст Bank of America Густаво Реїс .

"Якщо ми хочемо бачити сильне світове зростання, нам потрібні США, щоб рости, але іншим країнам треба теж приходити в себе", - зазначив він.

За прогнозом економістів, опитаних Bloomberg, в 2014 році економіка США зросте на 2,7%, а в 2015 році темпи збільшаться до 3% в порівнянні з 1,6% цього року.

Часткове припинення роботи уряду може бути короткостроковою перешкодою. Згідно з результатами іншого опитування темпи економічного зростання будуть знижуватися на 0,1 процентного пункту щотижня.

У Goldman Sachs відзначають, що затримка з підвищенням стелі держборгу є ще більшою загрозою.

За словами Реїса, зростання ВВП США на 1 процентний пункт зазвичай означав зростання на 0,4 пункту для решти світу. Тепер, можливо, вплив знизиться до 0,3 процентного пункту, а це означає падіння впливу США за кордоном на 25%.

Якщо економічні показники країни дійсно стають краще в таких умовах, то інвестори повинні купувати долар і продавати валюти країн, що розвиваються, що спричинить за собою повернення потоків капіталу в США.

За даними МВФ, цього року частка США у світовому ВВП складе 22%  тоді як у 2000 році показник перебував на рівні 31%. При цьому на Китай припадає 12 % світового виробництва порівняно з 4% в 2000 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!