Спецслуцжби США збирали дані про фінансові транзакції

Понеділок, 16 вересня 2013, 09:28

У минулі вихідні стало відомо, що АНБ шпигує за фінансовими транзакціями, що здійснювалися через телекомунікаційні канали та цифрові пристрої.

Про це передає німецький журнал Der Spiegel з посиланням на документи, отримані від екс -співробітника ЦРУ Едварда Сноудена, пишуть "Вести економіка".

Як повідомляється, програма має кодову назву "Слідуючи за грошима", яка дозволяє моніторити потік банківських операцій та платежів, здійснених за допомогою кредитних карт.

Згідно з секретними документами, що опинилися в розпорядженні журналістів, програма дозволила спецслужбам за 2011 рік зібрати близько 180 млн фінансових записів, велика частина з яких - операції з кредитками.

Реклама:

Транзакції зберігаються в базі даних АНБ, що носить нехитре кодове ім'я Tracfin. Видання називає як мінімум дві компанії, які є пріоритетними цілями: це Visa, а також SWIFT - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів, що базується в Бельгії.

Згідно з розкритим документам географія стеження охоплювала Європу, Африку та Близький Схід, звідки "збиралися, аналізувалися і зберігалися транзакційні дані по кредитних картах, з фокусуванням на пріоритетні географічні регіони".

Представник Visa не відразу відреагував на запит про коментарі ситуації, але потім підтвердив виданню Mashable, що можливість втрутитися в мережі компанії для вилучення певної інформації дійсно є.

Відповідно до одного з документів спецслужби Великобританії в особі GCHQ співпрацювали з АНБ у фінансовій стеженні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: