Думка експерта: Попит на іноземну валюту восени буде стриманим

П'ятниця, 13 вересня 2013, 12:09

Можливе введення податку на купівлю готівкової іноземної валюти буде стримувати попит на неї з боку населення.

Про це заявила експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марія Сальникова.

За словами експерта, чисте сальдо купівлі готівкової валюти в вересні, продовжить помірно зростати. Однак навряд чи це буде значна сума - не більше 200 млн доларів, що менше показника вересня 2012 року в розмірі 1801,6 млн доларів.

"Тиск на гривню зараз виходить від можливого скорочення програми кількісного пом'якшення в США. Якщо заходи стимулювання будуть урізані, це може зміцнити позиції американської валюти на світовому ринку. Тим не менш, ми не очікуємо значного зростання попиту на неї в Україні. Середній курс продажу готівкового долара до кінця 2013 року може перебувати в межах 8,15-8,50 гривень", - прогнозує Сальникова.

Реклама:

Обсяг купівлі населенням готівкової валюти в серпні збільшився на 1,65% до 1689,9 млн доларів, обсяг продажу скоротився на 8,31% до 1553,7 млн доларів.

"Це може бути обумовлено поступовим зростанням девальваційних та інфляційних побоювань на тлі непростої ситуації із залученням позикових коштів державою на зовнішніх ринках для погашення валютної заборгованості та очікування традиційного для осені прискорення зростання цін", - зазначає експерт.

За її словами, у результаті, чисте сальдо продажу готівкової валюти вперше за п'ять місяців виявилося позитивним, і становило 136,2 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!