У Азарова пропонують механізм допомоги підприємствам-банкрутам

Вівторок, 30 липня 2013, 09:44

В уряді шукають способи погашення боргів з виплати зарплат звільненим співробітникам у разі ліквідації бізнесу.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У Міністерстві соціальної політики пропонують з 2014 року перекласти ці зобов'язання на Фонд соцстрахування на випадок безробіття.

"Втім, постраждалі отримають не більше 6 тис гривень на кожного, та й то лише після завершення процедури ліквідації підприємства-банкрута. Велику частину заборгованості, як і зараз, повинен буде повернути роботодавець. Експерти пропонують більш ефективний варіант - створення фонду гарантування виплат зарплат, який повністю візьме на себе ці витрати", пише видання.

Реклама:

Міністр соціальної політики Наталія Королевська повідомила про підготовку проекту закону, яким повинні бути задоволені вимоги найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця.

За її словами, заборгованість з виплати зарплат підприємствами-банкрутами на 1 липня становила 405 млн гривень, або 41% від загальної суми боргу. При цьому в стані банкрутства або ліквідації перебувають 15 тис компаній. Інші боржники - економічно активні підприємства.

Королевська розраховує, що вже з 1 січня 2014 року функції ліквідації боргів ляже на Фонд соцстрахування на випадок безробіття. Він стане гарантом того, що співробітники отримають свої зарплати.

У той же час максимальний розмір виплати безпосередньо з коштів фонду буде обмежений 4,5 мінімальними зарплатами (МЗ; зараз це 5161 гривень). Загальна сума буде включати зарплату за останні два місяці до порушення справи про банкрутство або звільнення (2 МЗ), грошову компенсацію за невикористану в останні півроку відпустку (0,5 МЗ) і гарантовані компенсаційні виплати (вихідна допомога, лікарняний; 2 МЗ).

Однак навіть ці кошти колишні співробітники ліквідованих підприємств отримають лише після завершення процедури ліквідації або затвердження судом ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора. Ця ініціатива більшою мірою торкнеться старих боргів, вважає міністр, оскільки нинішні банкрути не можуть завершити процедуру ліквідації унаслідок відсутності джерел для виплат зарплат.

"Ми їм допомагаємо вирішити 15-річну комплексну проблему. А нові підприємства, на яких виникне така заборгованість, повинні знати, що існує гарантована державою сума компенсацій, і нам хотілося б погашати борги відразу ж, але побоюємося зловживань в плані фіктивного банкрутства. Тому спочатку підприємство має використовувати свої внутрішні резерви на погашення боргів, а тільки потім підключиться держава", - уточнила Королевська.

Ініціатива не передбачає збільшення відрахувань до фонду з безробіття (зараз 1,5% платять роботодавці і 0,5%-наймані співробітники).

Проте міністр так і не змогла уточнити, який план доходів-витрат бюджету фонду на 2013 рік, зазначивши лише, що він є бездефіцитним. Не змогли надати такі дані і в Держслужбі зайнятості. Додаткові кошти на гарантовані виплати вдасться отримати за рахунок економії на виплатах по безробіттю.

"Ми поміняли критерії оцінки роботи фонду, і важливо, щоб сьогодні людина якомога менше перебувала на обліку в службі зайнятості, і йому якомога швидше знаходили роботу. Ми оцінили, щоб цей термін в середньому не більше 120 днів, а сьогодні він становить 160 днів", - пояснила Королевська.

Заступник голови Федерації профспілок Григорій Осовий відзначає, що коштів у фонді з безробіття досить, і до кінця року профіцит може скласти 1 млрд гривень.

Незважаючи на те що показник офіційного безробіття низький (1,7%), витрати на виплати є суттєвими.

За даними Держстату, в червні з 465,3 тис зареєстрованих безробітних допомогу отримували 360,3 тис. осіб - в середньому по 1087 гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!