Ціни на продукти у світі зростуть на 40%

Четвер, 6 червня 2013, 12:52

Через підвищений попит ціни на продукти харчування в найближчі 10 років зростуть на 10-40%.

Про це йдеться у звіті організації з продовольства і сільського господарства ООН (FAO) і організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), пише "Комерсант-Україна".

Автори документа стверджують, що за останні 10 років зростання виробництва продуктів харчування сповільнилося, незважаючи на те що в розвинених країнах зростає рівень життя і, відповідно, споживання.

"Занепокоєння викликає те, що темпи зростання виробництва і продуктивності знижуються", - заявив економіст FAO Меріт Клафф. Зростання цін в основному торкнеться країн, що розвиваються, де сім'ї витрачають на харчування близько 60% доходів.

Реклама:

Для того щоб вирівняти ситуацію, уряди держав повинні знайти спосіб надати фермерам технології, які забезпечили б підвищення обсягів врожаю і постачання більшої кількості продовольства на світовий ринок.

Проте агентства закликали уряди не втручатися в ринкові процеси і не завищувати закупівельні ціни для фермерів, які будуть намагатися виробляти більше продукції.

При збереженні нинішньої тенденції ціни на продукти харчування можуть зрости на 10-40% протягом найближчих 10 років. За оцінками гендиректора департаменту торгівлі і сільського господарства ОЕСР Кена Аша, ціни на м'ясо будуть зростати набагато швидше, ніж на зерно.

"Ми закликаємо всі світові уряди розпочати перехід від застарілої політики сільського господарства і приділяти більше уваги продуктивності та інноваціям, - заявив Аш. - Якщо ми продовжимо прикидатися, нібито в світі нічого не змінилося, то можуть виникнути проблеми".

Як повідомлялося, ціни на продукти в Україні за рік зросли на 10-15%, а на деякі харчі - на всі 40%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: