Росіяни з американцями витратять сотні мільйонів на арктичні дослідження

Середа, 12 червня 2013, 12:51

Російська компанія "Роснефть" і американська ExxonMobil підписали у Вашингтоні угоду про створення Арктичного науково-проектного центру.

На фінансування роботи центру буде виділено майже півмільярда доларів, пише "Прайм".

За даними видання, сторони домовилися про спільне використання технологій у різних регіонах світу.

Угоди підписані президентом компанії "Роснефть" Ігорем Сечіним і президентом компанії ExxonMobil Upstream Research Сарою Ортуейн в присутності голови ради директорів і голови корпорації ExxonMobil Рекса Тіллерсона та інших представників керівництва обох компаній.

Реклама:

"Арктичний центр являє собою майданчик для розробки найбільш актуальних і ефективних технологій, які будуть спрямовані на реалізацію проектів у кліматично і технологічно складних умовах", - сказав Сєчін на церемонії підписання угод.

ExxonMobil надасть фінансування початкового етапу досліджень Арктичного центру в розмірі 200 млн доларів.

Інші 250 млн доларів на продовження спільних досліджень будуть в рівних частках внесені обома компаніями. Частки участі партнерів: "Роснефть" - 66,67% і ExxonMobil - 33,33%.

Співробітники центру будуть працювати в Москві. Найближчим часом їх кількість становитиме 30 осіб, але надалі може бути збільшена.

Розроблені технології будуть застосовуватися, зокрема, при створенні бурових та експлуатаційних платформ льодового класу, арктичних трубопроводів. Найближчим часом основна увага приділятиметься проектам в Карському морі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: