У Прасолова пояснили, чому падає ВВП

Вівторок, 11 червня 2013, 12:41

Падіння ВВП України в першому кварталі 2013 року на 1,1% пояснюється зниженням експорту на 6,8%.

Про це йдеться в коментарі департаменту макроекономічного прогнозування Мінекономторгівлі, передає "УНІАН".

"Негативна динаміка ВВП в цілому пояснюється падінням зовнішнього попиту, а саме, експорту на 6,8%. Це об'єктивно пов'язано із збереженням на початку 2013 року несприятливої ​​цінової ситуації на зовнішніх ринках основних товарів українського експорту в умовах триваючих рецесійних процесів в єврозоні, що відповідно вплинуло на розвиток як внутрішньооріентованних, так і суміжних секторів економіки", - йдеться в повідомленні.

Також істотний вплив на динаміку ВВП в 1-му кварталі поточного року надало значне скорочення накопичених у 2-му півріччі 2012 року запасів матеріальних оборотних коштів (на 22,9 млрд гривень).

Реклама:

У Мінекономторгівлі також відзначають, що високими темпами зростала валова додана вартість продукції сільського господарства (на 5,7%), у торгівлі, ремонті автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (на 3,1%).

Разом з тим, мала місце позитивна динаміка і валової доданої вартості інших видів економічної діяльності (+0,9%), в основному за рахунок зростання валової доданої вартості фінансової діяльності - на 3,9%.

Як повідомлялося раніше, Держстат у червні поліпшив показники ВВП України за 1-й квартал 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: