"Донбасенерго" візьме в кредит 1,3 мільярда гривень

Вівторок, 21 травня 2013, 09:58

Державна "Донбасенерго" напередодні приватизації візьме у "Ощадбанку" кредит на 1,34 млрд гривень для реконструкції Слов'янської ТЕС.

Про це пише Forbes.ua з посиланням на "Вісник держзакупівель".

Як повідомляється, кошти, ймовірно, освоїть компанія "ДонТЕМ", створена на початку минулого року і зареєстрована за адресою головного офісу генеруючої компанії. За останній рік "Донбасенерго" забезпечила "ДонТЕМ" замовленнями на 857 млн ​​гривень - це 98% усіх доходів донецької фірми.

"Донбасенерго" - п'ята за розміром теплова генеруюча компанія України, з виручкою 4,65 млрд гривень в 2012 році. У її складі дві ТЕС - Старобешівська та Слов'янська. У березні НАК "Енергетична компанія України" передала 60,8% акцій "Донбасенерго" Фонду держмайна для проведення приватизації, яка запланована на літо, пише видання.

Реклама:

У тендері на залучення кредиту для "Донбасенерго", крім "Ощадбанку", брав участь "Альфа-банк". Компанія планує використовувати 331 млн гривень кредитної лінії в 2013 році, 405 млн - у 2014-му і 601 млн - у 2015-му. В якості процентів за кредитом компанія заплатить 356 млн гривень, повідомляє "Вісник держзакупівель".

Кредит залучений для реконструкції енергоблоку № 7 Слов'янської ТЕС потужністю 800 МВт, зазначено в документації конкурсних торгів. Загальна вартість реконструкції, яка триватиме до 2016 року - 2,5 млрд гривень, повідомляється в річному звіті компанії.

Паралельно "Донбасенерго" планує до 2017 року реконструювати за 6,8 млрд гривень енергоблок № 6 СлавТЕС. Ще 720 млн гривень планується витратити на реконструкцію 7-го і 12-го енергоблоків Старобешівської ТЕС. Там роботи повинні завершитися в 2015 році.

Компанія "ДонТЕМ" зареєстрована в Донецьку по проспекту Германа Титова, 8-б. У цьому будинку розташований офіс "Донбасенерго".

Єдиний власник "ДонТЕМа", згідно з даними Єдиного державного реєстру - її директор, житель Донецька Микола Кочергін, який у червні минулого року змінив на цій посаді засновника компанії Віталія Коротенко.

За рік "ДонТЕМ" отримала підрядів на 875 млн гривень, 857 млн ​​з яких припало на замовлення "Донбасенерго". Лише в березні нинішнього року підрядник переміг у тендері на 18 млн гривень "Центренерго", ще однієї генеруючої компанії, яку Кабмін планує продати до кінця року.

"ДонТЕМ" почала перемагати на тендерах після того, як у травні 2012 року "Донбасенерго" очолив Едуард Бондаренко.

Як пише видання, з 2002 по 2007 рік Бондаренко був генеральним директором донецької компанії "Виробничо-транспортна фірма "Угольтранс". Половиною цієї компанії володіє брат Едуарда Бондаренко, Ігор, дружина якого зараз займає посаду генерального директора фірми.

"Угольтранс" була створена в 2002 році шістьма підприємцями з Донецької та Луганської областей, в тому числі Віталієм Беляковим, який з 2011 року керує компанією "Донбаський розрахунково-фінансовий центр" (ДРФЦ)", - йдеться в повідомленні.

Спочатку Бєляков володів 10% "Угольтранса", станом на початок нинішнього року він числиться серед її засновників, без вказівки частки.

Учасники вугільного ринку пов'язують ДРФЦ, яка управляє п'ятьма збагачувальними фабриками на Донбасі, з бізнесом старшого сина президента Олександра Януковича.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!