Прем'єр Польщі заявив, що не дасть росіянам купувати енергокомпанії

Вівторок, 23 квітня 2013, 19:25

Інвестори з Росії не можуть розраховувати на придбання стратегічних енергокомпаній, підконтрольних уряду Польщі.

Про це заявив на прес-конференції польський прем'єр-міністр Дональд Туск, передають "Ведомости".

"Якщо прийде багатий російський інвестор, який захоче інвестувати в Польщі, то він буде прийнятий так само тепло, як і інвестор з будь-якої іншої країни. Але є кілька умов: якщо він прийде і захоче купити PKN Orlen, або Гданський нафтопереробний завод, чи польські газопроводи, або PGNiG, то він їх не купить", - сказав Туск, коментуючи заблоковану в кінці 2012 року спробу російського "Акрона" купити великий пакет акцій виробника азотних добрив Azoty Tarnow.

За його словами, мова не йде про інвестора, який хотів би купити і врятувати польські авіалінії.

Реклама:

"Йдеться про інвестора, який хотів інвестувати в азотне підприємство, яке грунтується на газі. Тут не потрібні особливо глибокі дослідження, щоб заявити про те, що з точки зору польських інтересів ця інвестиція невигідна", - зазначив Туск.

Тема невдалих інвестицій "Акрона" отримала скандальний відтінок після публікації у польській пресі про те, що колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський торкався у розмові з Туском планів "Акрона" щодо Azoty Tarnow.

Кваснєвський пояснив, що російська компанія не платила йому за його втручання.

"Кваснєвський отримав однозначну інформацію про те, чому діяльність на користь цього інвестора не тільки не вигідна, а й недоречна", - сказав Туск.

Нагадаємо, раніше Туск заявив, що польська влада не підтримує ідею будівництва ще одного газопроводу в обхід України, який міг би проходити через територію Польщі.

19 квітня 2013 року Туск відправив у відставку міністра держказначейства Миколая Будзановського через скандал навколо спірної угоди між польським газовим монополістом PGNi і "Газпромом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!