У Польщі звільнили міністра, який підписав меморандум з "Газпромом"

П'ятниця, 19 квітня 2013, 16:47

Глава польського уряду Дональд Туск прийняв рішення звільнити міністра держмайна Миколe Будзановcького за недостатній контроль над держкомпаніями.

Про це повідомив Туск на прес-конференції у Варшаві, передають "УНІАН".

"Ключовим моментом є нагляд та обмін інформацією... Незважаючи на високу кваліфікацію міністра, ця функція не була реалізована на досить хорошому рівні", - сказав прем'єр.

Також він повідомив, що вже звернувся до президента Польщі Броніслава Коморовського з пропозицією призначити новим міністром Владзімежа Карпінського.

Реклама:

Першочерговим завданням нового міністра Туск назвав вирішення питання стосовно ролі польської національної нафтогазової компанії PGNIG в підписанні цього меморандуму.

"Очікую від нового міністра швидких і рішучих дій по відношенню до компанії PGNIG, в тому числі персональних рішень", - сказав він.

При цьому Туск назвав обгрунтованою реакцію більшості поляків на підписання меморандуму про будівництво нового газопроводу через Польщу спільно з "Газпромом", зазначивши, що владі потрібно краще координувати свою політику в сфері енергетики.

Також прем'єр не виключив, що в Польщі може бути створене окреме міністерство енергетики або введена посада спеціального уповноваженого з цих питань.

Туск прийняв рішення про відставку міністра після проведення спеціального розслідування про обставини підписання меморандуму по "Ямал-2" між польсько-російською компанією "Європол ГАЗ" і російським "Газпромом", за результатами якого сьогодні був оприлюднений відповідний рапорт.

Згідно з документом, очолюване Будзановським міністерство раніше не отримувало жодної інформації про плановане підписання даного меморандуму.

Нагадаємо, 5 квітня російський "Газпром" оголосив про підписання з польським Europolgaz меморандуму про взаєморозуміння, документ передбачає реалізацію проекту "Ямал-Європа-2" через територію Польщі в напрямку Словаччини та Угорщини потужністю не менше 15 млрд куб. м газу в рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!