На модернізацію українських НПЗ потрібно близько 5 мільярдів - експерт

Середа, 20 березня 2013, 16:51

Українським НПЗ потрібно надати пільги, щоб вони могли модернізувати свої потужності.

Про це заявив президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України", Леонід Косянчук коментуючи наміри уряду відродити українську нафтопереробку.

За словами експерта, уряд має посилити боротьбу з контрабандними поставками палива, а також "сірими" схемами його імпорту. Через це бюджет недоотримує податків на мільярди гривень, передає "УНІАН".

"Ще в 2006 році ми пропонували надати ряд пільг для НПЗ, які допомогли б їх власникам модернізувати заводи. Ці пропозиції стосувалися надання пільг при імпорті обладнання: звільнення від сплати імпортних мит і ПДВ, оскільки у нас таке обладнання не виробляється. Я особисто готував кілька законопроектів, але до цих пір нічого не змінилося. Тому зараз потрібно буде вносити такі зміни до законодавства", - розповів Косянчук.

Реклама:

У той же час він підкреслив, що оскільки сьогодні нафтопереробка належить приватним власникам, крім "пряника потрібно застосувати і батіг".

Глава об'єднання операторів ринку нафтопродуктів нагадав, що вже більше двох років уряд постійно переносить терміни скасування старих стандартів на паливо Євро-3.

"Якби були встановлені чіткі терміни, коли таке паливо стане просто поза законом - власники НПЗ самі були б зацікавлені в модернізації своїх заводів", - підкреслює експерт.

У той же час, Косянчук відзначив, що для переходу на більш високі стандарти якості, в українські НПЗ буде потрібно інвестувати не менше 4,5-5 млрд доларів - саме в таку суму обійдеться модернізація застарілих заводів, яка може розтягнутися приблизно на три роки. У той же час національний план припускає завершити модернізацію вітчизняної нафтопереробки до 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!