Більше половини хліба в Україні виробляється нелегально - ЗМІ

Субота, 24 листопада 2012, 11:14

За офіційними даними, річна випічка хліба в Україні становить 1,7 млн ​​тонн - трохи більше 100 грамів на людину в добу.

За даними експертів, реальне споживання хліба в Україні більш, ніж у два рази вище - просто неефективне держрегулювання все більше заганяє хлебопекарів у "тінь", йдеться у статті видання ZN.UA.

Видання нагадує, що якщо на початку 2010 року, за офіційною статистикою, працювало 2010 підприємств хлібопекарської галузі, то зараз звітують про виробництво близько 800.

У той же час, виробництво хліба за цей період за статистикою скоротилося всього на 1-2% і становило 1,7 млн ​​тонн.

Реклама:

"1,7 млн ​​тонн - це трохи більше 100 грамів на добу. У продовольчому кошику норма хліба розрахована на рівні 277 грамів. Відштовхуючись від згаданих 277 грамів (в залежності від віку та професійних категорій) і населення України, виходимо на річне виробництво хліба в обсязі 5,1 млн тонн, або 110 кілограмів на душу", - зазначив автор.

У той же час, пише оглядач, істина знаходиться посередині.

Аналітики компанії "ПроАгро" сходяться на 4,2 млн тонн.

"Віднявши той обсяг, який випікає населення - майже 400 тис тонн, залишається 3,8 млн тонн. Мінус дані Держстату - 1,7 млн ​​і маємо 2,1 млн тонн, які не враховують державні обліковці. Таким чином, їх реалізують у "тіні", - йдеться у статті.

За різними оцінками експертів, в Україні кількість "тіньових" підприємств, що випікають понад тисячі тонн хліба на рік, становить приблизно 3,5 тис проти 800 легальних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: