Мінімізація оподаткування з цінними паперами поширена в Україні - експерти

Неділя, 28 жовтня 2012, 12:01

Мінімізація оподаткування через операції з цінними паперами поширена в Україні.

Про це заявили учасники ринку, передає ZN.UA.

Так, президент асоціації "Фондове партнерство" Ірина Заря не виключає, що оптимізація має місце в операціях з векселями.

Голова ж ради Асоціації "Українські фондові торговці" Сергій Антонов додає, що ці маніпуляції здійснюються і з акціями.

Реклама:

Це "припущення" підтверджують в податковій. За даними директора департаменту оподаткування юросіб ДПСУ Лілії Павелко, з 135 млрд гривень збитків реального сектора по операціях з ЦП 62% припадає на акції.

У той же час у фондовиків існують застереження щодо способів боротьби держави з цим явищем.

"Коментуючи очікуване введення збору в 3% з позабіржових операцій з ЦП, які не перебувають у біржовому реєстрі, Зоря відзначає, що в світі подібний податок вводили переважно для зниження волатильності на ринку, яка може виникати, наприклад, при високочастотній торгівлі (коли одні й ті ж паперу змінюють власника кожні кілька секунд)", - пише видання.

Голова ж правління "Української біржі" Олег Ткаченко додає, що, наприклад, в Китаї його запровадили, щоб охолодити тамтешній фондовий ринок. В Україні ж такої необхідності немає.

Натомість директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Нацбанку Олександр Дубихвіст констатує, що враховуючи диспропорційні - занадто великі масштаби - неорганізованого ринку ЦП (де і повинен вводитися податок), певною мірою можна говорити про його перегрітість.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: