Держборг єврозони наблизився до 90% ВВП

Понеділок, 22 жовтня 2012, 19:07

Сукупний дефіцит бюджету країн єврозони в минулому році різко скоротився після того, як держави валютного союзу зробили безпрецедентне зниження витрат.

Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на Reuters.

В той же час заборгованість єврозони збільшилася за підсумками 2011 року з 85,4 до 87,3% сумарного ВВП.

Скорочення дефіциту відбулося багато в чому за рахунок Німеччини, де різниця між витратами і доходами опустилася до 0,8%, тоді як рік тому вона становила 4,1% ВВП.

Реклама:

Значне скорочення відбулося і в Ірландії - з 30,9 до 13,4%. Втім, вибухове зростання дефіциту в 2010 році сталося через необхідність вкласти колосальні кошти на підтримку банківського сектора, який опинився на межі розорення.

Борг Ірландії продовжив зростати, перевищивши позначку в 100% ВВП. Найгірший показник як і раніше має Греція, чиї борги становлять 170% (дані не враховують реструктуризацію боргу).

Грекам вдалося скоротити і дефіцит бюджету, але за середньоєвропейськими мірками він як і раніше украй великий, складаючи 9,4%. В середньому по єврозоні цей показник знаходиться на рівні в 4,1%.

Трохи скоротила дефіцит і Іспанія, яка також знаходиться зараз в епіцентрі боргової кризи, - з 9,7% до тих же 9,4%. Показник 2011 року був у підсумку скоректований у бік підвищення на 0,9%. Однак її держборг залишається порівняно невеликим, складаючи лише 69,3% ВВП.

Португалія, яка вже є одержувачем допомоги з Брюсселя, знизила дефіцит більш ніж удвічі до 4,4% ВВП, але її борг різко зріс, досягнувши позначки в 108% від обсягу економіки.

В цілому зростання відносних обсягів боргу пов'язане з тим, що економіка багатьох країн єврозони в минулому році скорочувалася, через що навіть значне зниження дефіциту їм не допомогло.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: