Роздрібні гривневі кредити перевищили кількість валютних позик

П'ятниця, 12 жовтня 2012, 10:22

У вересні вперше як мінімум за вісім років обсяг роздрібних гривневих кредитів перевищив валютну заборгованість клієнтів, яка продовжує скорочуватися.

Банкіри впевнені в збереженні цього тренду в 2012-2013 роках, оскільки валютне кредитування населення якщо й відновиться, то нескоро, пише "Комерсант-Україна".

Банківське кредитування населення, незважаючи на масовий вихід банків в високомаржинальних сегмент споживчих позик, залишається досить слабким.

У вересні їх роздрібний кредитний портфель продовжив скорочуватися, зменшившись ще на 169 млн гривень (-0,01%), повідомили в Нацбанку.

Реклама:

З початку року зростання портфеля спостерігалося лише в липні (+347 млн ​​гривень).

Однак це не змінило загального тренду - за дев'ять місяців 2012 року портфель кредитів фізособам скоротився на 11,5 млрд гривень (-5,9%).

Падіння портфеля, як і в попередні місяці, було викликано високими темпами погашення валютної заборгованості клієнтів.

У вересні цей портфель зменшився на 1,9 млрд гривень, в серпні - на 2,7 млрд гривень, а з початку року - на 22 млрд гривень (-19,5%).

В результаті валютна заборгованість, скоротившись до 90,7 млрд гривень, вперше як мінімум за вісім років виявилася нижче, ніж гривневий роздрібний портфель - 94 млрд гривень.

У НБУ почали окремо рахувати роздрібні гривневі і валютні кредити в 2004 році, і вже тоді національна валюта програвала іноземній.

Високу швидкість погашення валютного портфеля банкіри пояснюють тим, що частина кредитів була рефінансована гривневими позиками, ставки за якими вище, частина проблемної заборгованості була списана, а частина - продана факторинговим компаніям.

І ці чинники продовжують чинити визначальний вплив на динаміку банківського портфеля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!