Аграріям пропонують залучати кошти під заставу сільгосптварин

П'ятниця, 7 вересня 2012, 20:59

Верховна рада в першому читанні ухвалила проект закону про аграрні розписки, які дадуть можливість сільгоспвиробникам залучати матеріально-технічні та фінансові ресурси під заставу майбутнього врожаю або сільгосптварин.

За законопроект №9610 у четвер,7 вересня, проголосували 243 народні депутати, повідомляється на сайті Верховної ради.

Авторами законопроекту є народні депутати Григорій Калетнік (Партія регіонів) і Сергій Терещук (Народна партія).

Згідно з пояснювальною запискою, документ поділяє аграрні розписки на два види: товарні та фінансові.

Реклама:

Товарні фіксують зобов'язання сільгоспвиробника здійснити поставку узгодженої продукції, а також її якість, кількість, місце та термін поставки.

Фінансові аграрні розписки фіксують зобов'язання боржника сплатити певну грошову суму після реалізації своєї сільгосппродукції.

Згідно з положеннями законопроекту, видавати аграрні розписки дозволяється тільки для оформлення зустрічних зобов'язань боржника за передані йому до завершення технологічного циклу виробництва продукції: кошти, поставлені товари, виконані роботи і надані послуги.

Крім цього, автори документа пропонують наділити Міністерство аграрної політики та продовольства повноваженнями щодо здійснення державної політики у сфері регулювання відносин щодо видачі, обігу та виконання аграрних розписок, а також виконання функцій власника реєстру аграрних розписок.

Передбачається, що ухвалення цього законопроекту зміцнить заходи уряду з розвитку кредитування сільськогосподарських товаровиробників, особливо дрібних і середніх, які не мають достатньо ліквідного майна для застави, крім майнових прав на майбутній урожай та молодняк сільськогосподарських тварин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: