Країни СОТ дуже незадоволені вимогами Києва

Середа, 26 вересня 2012, 15:07

Вимоги України щодо збільшення митних тарифів на сотні найменувань імпортних товарів, викликали "вкрай негативну" реакцію з боку її торговельних партнерів.

Про це повідомили в СОТ, пише "Німецька хвиля".

Україна, яка раніше закидала деяким своїм діловим партнерам ведення "торгівельних війн", схоже сама вдається до дій, які зовсім не викликають захоплення в світі.

Йдеться про вимоги з підвищення митних тарифів на 350 найменувань імпорту, про що Київ офіційно поінформував своїх партнерів по Світовій організації торгівлі (СОТ).

Реклама:

У секретаріаті СОТ у Женеві, відповідаючи на запит видання, підтвердили факт існування відповідного документу.

Як зазначив в інтерв'ю керівник інформаційного департаменту СОТ Кіт Роквелл, реакція партнерів Києва на ці вимоги була "дуже швидкою і вкрай негативною".

Він застеріг, що такий крок України може призвести до обмеження значної частини торгівлі.

"Йдеться про список товарів на суму в 4,6 мільярдів доларів. Якщо це створить прецедент або ж призведе до широких анулювань зобов’язань, взятих на себе Україною або іншими членами організації, наслідки цього кроку, очевидно, можуть бути навіть ще гіршими", - зазначив він.

У минулому понад 30 країн ініціювали перегляд митних тарифів, але жодна держава, наголошують у секретаріаті організації, не висувала для перегляду настільки обширний список.

"Побачимо наскільки це збігається з правилами СОТ. Звичайно, кожен уряд має право вимагати переговорів з метою змінення митного тарифного плану. Це те, що й зробила Україна", - зауважив Роквелл і додав, що інші члени СОТ тепер мають визначитися з тим, чи для них вимоги України є взагалі прийнятними.

"Впевнений, що члени СОТ пильно стежитимуть за розвитком цієї ситуації", - додав Роквелл.

Торгівельні партнери України по СОТ мають надати свою відповідь до 12 грудня.

За словами речника Єврокомісії з питань торгівлі Джона Кленсі, якого процитувало агентство Reuters, підвищення Києвом митних ставок зачепить значну частину європейського експорту обсягом у майже два мільярди євро.

Він також сказав, що вимоги України "дивують вже самим лише обсягом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: