Податкова виграє суди завдяки підневільним судам

Четвер, 30 серпня 2012, 15:58

Юристи-податківці виграють у судах майже 92% справ у платників податків.

Натомість адвокати стверджують, що подібна ситуація – наслідок підконтрольності судів владі й державної політики витискання грошей із бізнесу.

За сім місяців цього року юристи Податкової виграли в судах 42,5 тисячі справ на загальну суму 26,6 млрд грн, пишет "Радіо свобода".

"У нас змінилася повністю філософія нашої роботи. Ми зараз прагнемо вирішувати справи в досудовому порядку. Якщо не вдалося вирішити якимось іншим чином, то розмова переходить до судової зали. До цих засідань наші юристи дуже ретельно готуються", – розповів речник Державної податкової служби Андрій Соколов.

Реклама:

Київський адвокат Сендер Лемберг, який займається податковими справами, вважає, що «успіхи» податківців є насамперед наслідком відсутності незалежної судової влади.

"Очевидним є те, що держава не здатна створити умови, за яких надходження до бюджету могли би збільшуватися завдяки розвитку бізнесу. Єдиний вихід – витрусити найбільше коштів із підприємств, що вже працюють. Цьому сприяє відсутність незалежної судової влади, складне податкове законодавство, відсутність пріоритету прав платників податків", – розповідає правник.

Порівняно із відповідним періодом минулого року податківці кажуть про зменшення кількості судових справ майже на 15%. Лемберг пояснює це тим, що «зараз у підприємців занадто великий ризик програти справу».

Податкова та суди витискають гроші із малого та середнього бізнесу. Натомість у великого капіталу подібних проблем не виникає.

"Чомусь я не згадаю такого випадку, щоб Рінат Ахметов програв Податковій. І якщо подивитися серед інших олігархів – так само ми не знайдемо такого прикладу. Там Податкова навіть не збуджується – аби якісь справи порушувати", – зазначає заступник голови парламентського комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, депутат-нашоукраїнець Ксенія Ляпіна.

У червні цього року президент Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіала заявив, що українська влада чинить надмірний податковий тиск на бізнес.

До того ж українська влада не створила сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності. Натомість Віктор Янукович запевняє, що за роки його президентства тиск на бізнес зменшився.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!