Активність на ринку IPO різко знизилася

Середа, 15 серпня 2012, 10:23

На фондових біржах по всьому світу в другому кварталі 2012 року було відкладено або повністю скасовано величезну кількість угод IPO загальною вартістю більше 8 млрд євро.

За останні три місяці багато власників компаній, які планували вихід на публічний фондовий ринок, вирішили почекати до кращих часів.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на дослідження PricewaterhouseCoopers.

Почекати з проведенням IPO їх змусили сумніви в перспективах економічного росту в усьому світі і, зокрема, в Китаї, а також триває боргова криза в єврозоні, відзначають експерти компанії.

Реклама:

Вплив цих двох факторів призвело до рекордно високим значенням індексів волатильності з листопада 2011 року.

Згідно з останніми даними підготовленого фахівцями PwC "Огляду ринку IPO в Європі (IPO Watch Europe)" за другий квартал 2012 року, після деяких обнадійливих ознак пожвавлення активності на європейському ринку IPO, що спостерігалася в перші три місяці цього року, зростання значно уповільнилося.

В результаті 80 угод було залучено лише 0,7 млрд євро.

Таким чином, у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року, протягом якого в результаті 134 угод було залучено 13,4 млрд євро (включаючи IPO компанії Glencore в сумі 6,9 млрд євро), в 2012 році кількість укладених угод скоротилося на 40%, а обсяг залученого капіталу - на 95%.

Ослаблення ринку IPO пов'язано не тільки зі станом ринку в цілому, але і з тим, що внаслідок складної ринкової кон'юнктури, що склалася у другому півріччі 2011 року, в ряді компаній було прийнято рішення відкласти проведення IPO на 6-12 місяців, кажуть експерти.

Марк Хьюз, партнер групи по супроводу угод на ринках капіталу PwC, зазначив: "Так як сьогодні можливості на ринку IPO все більше скорочуються, компанії як ніколи раніше концентрують зусилля на забезпеченні готовності до виходу на IPO, коли - а не якщо - ці можливості розширяться".

З усіх великих ринків найнижча активність спостерігається на європейському ринку.

Ця тенденція, ймовірно, збережеться до середини другого півріччя 2012 року, при цьому активність залежатиме від відновлення впевненості інвесторів і поліпшення настроїв на ринку, відзначили в PwC.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: