Московська біржа готує перше IPO української компанії

Четвер, 19 липня 2012, 11:48

До кінця 2012 року на "Московської біржі ММВБ-РТС" відбудеться перше IPO української компанії.

Такий результат офіційного візиту представників Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) в Москву, в рамках якого відбулися переговори з федеральною службою з фінансових ринків Росії (ФСФР) і "Московської біржею ММВБ-РТС", пише газета "Комерсант-Україна".

Також, за домовленістю регуляторів двох країн, що вже восени розпочнеться реалізація пілотного проекту, метою якого є створення крос-лістингу.

"Ми домовилися з російськими колегами про можливість проведення пілотного проекту з розміщення цінних паперів одного з українських емітентів. Мета пілотного проекту - відпрацювання всіх технічних деталей допуску до обігу, розміщення, обігу, клірингу та реалізації емітентом корпоративних дій", - повідомив член НКЦБФР Анатолій Амелін.

Реклама:

Крос-лістинг на увазі одночасне котирування цінних паперів емітента на майданчиках двох країн.

Прийняття рішення та підготовча робота займе декілька місяців.

"Наскільки нам відомо, російська сторона веде переговори з двома емітентами: один з сектора машинобудування, який має намір розмістити акції, другий - з ритейл-сектора, якого цікавить залучення інвестицій за допомогою боргових інструментів", - зазначив Амелін.

Розміщення акцій українських компаній на "Московської біржі ММВБ-РТС" може бути здійснене як в формі російських депозитарних розписок, так і шляхом розміщення цінних паперів, проспект емісії яких зареєстрований ФСФР.

Є й третій, більш простий спосіб. "Це визнання української емітента рішенням біржової ради" Московської біржі ММВБ-РТС "за умови, що його папери знаходяться в лістингу українських бірж ПФТС та "Української біржі", - відзначає Амелін.

Як відомо, на ПФТС в I і II рівнях лістингу перебувають 335 цінних паперів, на "Українській біржі" - 85.

Частка "Московської біржі ММВБ-РТС" становить у цих українських майданчиках 50% +1 акція, а також 43% акцій відповідно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: